DERGİLERDE NE VAR NE YOK – BEDİR AC...

DERGİLERDE NE VAR NE YOK – BEDİR ACAR

18/04/2023

Şair Yunus Emre Özsaray ne güzel özetlemiş: Acının boyasıyla boyandığımız günlerden geçiyoruz. Vakti elde tutmak, dahası, fark etmek bir hayli zor. Vakit de kırıldı acı tablolarımızda.

Kendi yağıyla kavrulan yayın organları açısından son derece yüksek maliyetleri bulan posta ve kargo ücretleriyle boğuşan edebiyat dergilerinin gündemi deprem olmaya devam ediyor.

6 Şubat 2023'de Kahramanmaraş merkezli depremler tüm gündemimizi değiştirdi. Seçimler bile 11 ilimizle beraber (sosyolojik, psikolojik ve ekonomik bağlamda) tüm Türkiye'yi sarsan deprem felaketinin gölgesinde yapılıyor.

Rutinimizden vurulduğumuz bu süreçte, Olağan Hikâye Dergisi'nin, Dil ve Edebiyat Dergisi'nin, Bir Nokta'nın gündemi deprem.

Bir Nokta'da şair Mürsel Sönmez'in dile getirdiği üzere, Anadolu umut ve sabır medeniyetinin yurdudur.

Acıların büyüklüğünü vefat ya da yaralı sayılarıyla, tahribat ve yıkım rakamlarıyla sınırlayamıyoruz, ancak, soğuk da gelse söylenmesi gereken cümle 'Hayat devam ediyor'.

Bitmekte olan mübarek Ramazan ayı ve eli kulağında bayramların bu efkârlı günlerde yüreklerimize teselli olması dileğiyle...

Dil ve Edebiyat'ın kapaktan verilen konu başlıkları bile derginin muhtevası hakkında önemli şeyler söylüyor.

Ergün Yıldırım, deprem sosyolojisine değindiği yazısında toplumsal sarsılışın ana hatlarını çiziyor.

M. Sinan Genim, Roma'dan, Bizans'a, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e tarihsel süreç içinde İstanbul depremlerini konu almış.

Müştehir Karakaya 'On şehrin kıyamet saati'ne şair gözlerle bakıyor.

Yunus Emre Özsaray, genişçe bir arşiv taraması ile geçmişten günümüze basına yansıyan afet ve siyaset ilişkilerine odaklanmış.

Alimuhtar Muhtarov, Azerbaycan'dan kardeş Türkiye'ye Şeyh Nizami Gencevi dualarıyla selam gönderiyor. 

Bir de Anadolu'da yayın hayatını sürdüren okunası dergiler var.

Kıymetli büyüğümüz yazar-mütercim Cemal Aydın haber verdi, Denizli'den dünyaya seslenen bir dergi var: Yatağan Dergisi...

Bu Yatağan'ın Muğla'nın meşhur Yatağan ilçesiyle alâkası yok. Burası Selçuklu döneminde, Yatağanbaba adlı bir alperen-derviş tarafından 800 yıl öncesinde kurulmuş Yatağan köyü. Şimdilerde Serinhisar'ın bir mahallesi.

Yatağan, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında görev yapmış değerli bilim ve fikir adamlarının katkılarıyla Denizli ve yöresinin kültür, tarih ve folklorunu yaşatıyor ve meraklılarına tanıtıyor. 

Dergi, bölgenin köklü geçmişine yaslanarak geleceğe uzanan bir yayın faaliyetini sürdürüyor.

Yılda dört sayı çıkan dergi, eskiden kâğıt baskı iken birkaç yıldır dijital ortamda okurlarına bedelsiz sunuluyor.

Çok sayıda belgeselin ve bir o kadar da televizyon dizisinin yönetmenliğini yapan Mustafa Nadir Onay'ın genel yayın yönetmenliğinde çıkan derginin her sayısı her okurun dikkatini çekecek ve kendisini merakla okutturacak kadar dopdolu. Dergiyi şuradan ücretsiz okuyabilirsiniz: file:///C:/Users/Katip/Downloads/yata%C4%9Fan%2036.say%C4%B1%20(1).pdf

 

Kaynak: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/bedir-acar/dergilerde-ne-var-ne-yok/haber-1359354

Galeri