F Klavye
25/08/2023F KLÂVYE
Türkçeye en uygun klâvye olan F klâvye, 1950’li yıllarda merhum İhsan Yener tarafından Q klavyenin aksine daktilolarda en hatasız, en kolay ve en hızlı yazmak amacıyla üretilmiştir. Türkçedeki harflerin kullanılma oranları, ünlü-ünsüz ses ilişkileri, hece ve söz yapısı, parmakların kuvvet, yetenek ve işleklikleri göz önünde bulundurularak üretilen F klâvye, Türkçeye en uygun klâvyedir. İlk defa 1965’te Paris’te yapılan Dünya Daktilografi şampiyonalarında rekor kırarak şampiyon olan Türk Millî Takımı, o günden beri yapılan uluslararası daktilografi yarışmalarında, F klâvye ile rakip tanımamakta ve rekor üstüne rekor kırmaktadır.
F klâvye, 10 Aralık 2013 tarihli Başbakanlık Genelgesi ile 1 Ocak 2018’den itibaren kamuda kullanımı mecburi hâle getirildi. TDED, F klâvye genelgesinin yayımlanmasından bugüne yaygınlaşması için yoğun bir çaba sarf etmiştir.
Genel Başkanımız Ekrem Erdem’in ısrarlı takibiyle TSE tarafından “F Klâvye Standardı” güncellenmiştir. Yeni standartla klavye üzerindeki komut kelimeleri Türkçeleştirilmiştir. A, Ü, İ harfleri üzerine konulan düzeltme işaretleri daha görünür ve kolay kullanılır hâle getirilmiştir. En önemlisi de TL’nin simgesi (₺) diğer yabancı para birimleri gibi klavye üstündeki yerini almıştır.
Genel Başkanımız Ekrem Erdem tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Klâvyesi F Klâvye” broşürü Türkiye Belediyeler Birliği tarafından bastırılarak kamu kurum ve kuruluşlarına dağıtılmıştır.
Türkiye'nin klâvyesi F klâvyenin yerleşmesi için mücadelemiz kesintisiz olarak sürdürülmektedir.