Faaliyet Detay

GELENEKSEL TDED İFTARI GERÇEKLEŞTİ

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin geleneksel iftarı Zeytinburnu Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Genel Başkan Ekrem Erdem’in ülke gündemi ve dil meseleleri çerçevesinde bir konuşma yaptığı iftarda TDED Genel Merkez yöneticileriyle Disiplin, Denetim, Yüksek İstişare ve Yayın Kurulu üyeleri bir araya geldi. 

Zeytinburnu Belgradkapı Sosyal Tesisleri’nde verilen iftar, Kur'an tilaveti ve TDED Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Nasuhi Bayrakçının takdimi ve duasıyla başladı. İftara İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Ahmet Süheyl Üçer, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Erdem, Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Cevat Acar ve Zıraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir katılarak selamlama konuşması yaptı. 

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Erdem, Genel Başkan Ekrem Erdem öncülüğünde Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin dilimizin yabancı kelimelerden arındırılması noktasında önemli hizmetlere imza attığını kaydetti.

 

HAYATİ BİR MESELE

Konuşmasında yoğun ülke gündemine, Gazze’de yaşanan soykırıma değinen Genel Başkan Ekrem Erdem Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin Mayıs'ta 16 yaşını dolduracağına işaret ederek kuruluşundan bu yana anlaşılması zor bir sahada dernekçilik yaptığını ve hizmetlerini her şartta sürdüğünü belirtti. Derneğin geniş çaplı teşkilatlanmak suretiyle önemli ve güzel işler başardığına işaret eden Erdem, “Dil ve edebiyat, uğruna verilen hizmetlerin yeterince anlaşılmadığı, izahı zor bir alan. Buna rağmen toplumumuz dilimize sahip çıkmanın önemini ve bu hassasiyetle yazılmış edebiyat eserlerinin kıymetini anlamaya başladı. Dil hayati bir mesele.” dedi.

 

DİL İNSANDIR, DİNDİR, DEVLETTİR, MİLLETTİR…

İbranicenin unutulmuş, ölü bir dil olduğu hâlde konuşulur duruma getiriliş serüvenine dikkat çeken Erdem, gündelik hayatı karşılayan kelimeleri yokken yeniden kurgulanarak İsrail’in temelinin atıldığını kaydetti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hâli hazırda köklü bir dile sahipken kelimelerinizi dilimizden kovmaya uğraşıyoruz. İbranice ve İsrail örneğine bakınca bir defa daha anlıyoruz ki dil olmadan medeniyet inşa edemez, devlet ve millet olamazsınız. Dilimize karşı hoyrat davranıyoruz. Oysaki gelecek, diline sahip çıkanların olacaktır. Dil insandır, dindir, devlettir, millettir. Yabancıların kötü kelimelerini alıp baş tacı ediyoruz, medeniyet taşıyıcısı kelimelerimizi ise hor görüyoruz. Dil derdimizi paylaşan ve bu alandaki faaliyetlerimize destek veren teşkilatımıza teşekkür ediyorum. Eğitimin temeli dildir. Toplumu şekillendiren şuur kelime ve kavramlarla inşa edilir. Her şeyin önünde ve öncesinde dil vardır. Dışarıdan alınan kelime ve kavramlarla dil ve medeniyet inşa edemezsiniz.”

Galeri