MEDENİYET OKUMALARI 2023-2024 DÖNEMİ İÇİN TDED VE EYÜPSULTAN PROTOKOL İMZALADI
“Medeniyet Okumaları Projesi”nin 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Protokolü, Eyüpsultan Belediyesi tarafından düzenlenen bir törenle Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, Eyüpsultan Kaymakamlığı, Eyüpsultan Belediyesi ve Eyüpsultan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalandı.
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) 2019’da başlattığı “Medeniyet Okumaları Projesi” için Eyüpsultan ile 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı için protokol imzalandı. Protokolü, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem, Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken ve Eyüpsultan İlçe Milli Eğitim Müdürü Zeliha Yıldız imzaladı. Eyüpsultan Belediyesi Kültür İşleri Müdürü İrfan Çalışan, TDED Genel Başkan Yardımcısı Ali Erdem ve Eyüpsultan Medeniyet Okumaları Proje Koordinatörü İbrahim Akçay’ın da hazır bulunduğu protokol törenine, ilçedeki okullarda görev yapan okul müdürleri de katıldı. Protokol töreninin ardından, TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem başkanlığında “Medeniyet Okumaları Projesi Okul Müdürleri Toplantısı” yapıldı. Kâğıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin de törene kısa bir süre için eşlik etti.
DİL VE MEDENİYET ŞUURU
Törende bir konuşma yapan TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, “Medeniyet Okumaları Projesi”nin Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin genel amaç ve ilkelerini en verimli şekilde sahaya taşıyan faaliyeti olduğunu vurgulayarak, “Temel amacımız yeni nesillerin dimağlarına dil ve medeniyet şuurunu yerleştirmektir. Bir eseri en faydalı şekilde okumak ve hakkını vermek için müzakere çok önemli. Medeniyet Okumaları’nda bütün okumalar müzakere ediliyor, böylece gençlerimiz okumalardan en verimli şekilde istifade ediyor.” dedi.
Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken ve Eyüpsultan İlçe Milli Eğitim Müdürü Zeliha Yıldız birer selamlama konuşması yaparak, projenin Eyüpsultan ilçesi adına kültürel bir kazanç olduğuna işaret ettiler.
OKUMA VE MÜZAKERE ALIŞKANLIĞI KAZANDIRILACAK
Proje ile öğretmenler rehberliğinde gençlere; kitap okuma ve müzakere alışkanlığı kazandırmak, kültür ve medeniyet değerlerimizi tanımalarını, anadilini etkin kullanabilmelerini sağlamak, okuduğunu anlama ve eleştirel bakış açısıyla değerlendirme kabiliyetini geliştirmek, duygu ve düşünceleri sözlü ve yazılı olarak ifade edebilmeyi sağlamak amaçlanıyor.
ALTI TEMALIK OKUMA PROGRAMI
Şehir ve Medeniyet, Dil-Kimlik ve Medeniyet, Göç ve Medeniyet, Coğrafya-Tarih ve Medeniyet, Din ve Medeniyet, Bilim-Düşünce-Felsefe ve Medeniyet başlıklı 6 tema üzerinden yürütülecek olan “Medeniyet Okumaları”nda okumaya katılmak isteyen öğretmenler, ortalama 30 kitap içerisinden seçtiklerini okuyacaklar ve aylık okumalar sonunda uzmanlar eşliğinde müzakereler yaparak okudukları kitapların ait olduğu konu başlıkları hakkında geniş çaplı malumata sahip olacaklar. Daha sonra da okudukları kitapları okullarında oluşturdukları öğrenci gruplarına okutacak ve müzakere edecekler. Bu okuma, 6 konu başlığında tekrarlanarak devam edecek. Proje uzman, öğretmen ve öğrencilerin konu başlıkları hakkında yapacakları paneller ve ödül töreni ile sona erecek.