Faaliyet Detay

TÜRKİYE DİL VE EDEBİYAT DERNEĞİ’NDE ÇOCUK EDEBİYATI KONUŞULDU

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) tarafından aylık olarak yayımlanan Dil ve Edebiyat dergisinin Çocuk Edebiyatı Özel Sayısı’nda yazılarına yer verilen yazarlar derneğin genel merkezinde bir araya gelerek günümüz çocuk edebiyatı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yazarlar, köklerimizden yola çıkan daha kaliteli çocuk edebiyatı ürünlerine ihtiyaç duyulduğu görüşünde birleştiler.

Çocuk edebiyatı alanının ihtiyaçlarının değerlendirildiği toplantıya Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED)Genel Başkanı Ekrem Erdem, Genel Başkan Yardımcıları Seyfullah Şahbaz, Üzeyir İlbak, Ali Erdem, YK Üyesi Elif Tokkal, Eyüpsultan Belediyesi Kültür İşleri Müdürü İrfan Çalışan, Dil ve Edebiyat Çocuk Edebiyatı Özel Sayısı yazarlarından Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Fuat Arıcı, Özkan Öze, Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Ekrem Sakar, Gönül Yonar, Havva İrmak, TDED YK Üyesi İlhan Kurt ve Elif Sönmezışık katıldı. 

 

ÇOCUK EĞİTİMİ BİR MİLLÎ GÜVENLİK MESELESİDİR

Toplantıda dil hassasiyetinin özellikle çocuk edebiyatında en yüksek düzeyde dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Genel Başkan Ekrem Erdem, özel sayı hazırlanırken bu hassasiyeti öne çıkarmaya gayret ettiklerini belirtti. Geçmişten günümüze aktarılan sözlü ve yazılı edebî birikimin günümüzde yeniden işlenerek çocukların muhayyilesini zenginleştirdiği gibi değerler eğitimine de katkı sunabileceğini anlatan Erdem, “Çocuk edebiyatında günümüzde yaygınlaşan kolaycılık meselesi son derece tehlikeli. Medeniyetin inşası, çocuk karakterinin oluşumu ve sağlam bir şekilde biçimlenmesiyle sağlanabiliyor. Çocuk eğitimi bir millî güvenlik meselesidir. Bunun için eğitimin bir parçası olarak estetik duygu kazandırma amacıyla oluşturulmuş edebî birikim, ciddi bir konudur” diyerek yazılarıyla özel sayıya katkı sunan bütün yazarlara teşekkür etti. 

Dil ve Edebiyat dergisi Genel Yayın Yönetmeni Üzeyir İlbak, Çocuk Edebiyatı Özel Sayısı’yla bu sahada yapılabileceklere dair ufuk açıcı bir yol izlediklerini kaydederek çok sesliliğe önem verdiklerini ifade etti. Özel sayının editörü ve dergi Yazı İşleri Müdürü Elif Tokkal ise çocuk edebiyatının Batı kaynaklı eserler üzerinden biçimlendirilmesi gayretinin kültürel yabancılaşmaya sebep olduğuna, daha yerli bir bakış açısı kazandırılması gerektiğine dikkat çekti. 

 

KÜLTÜR KÖKLERİMİZ BİZE YETER

Toplantıya katılan yazarların ortak görüşü, dil zenginliği ve içerik bakımından daha kaliteli ürünlere her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulduğu ve kültür köklerimizden gelen birikimin çocuk edebiyatı sahasında yeteri kadar değerlendirilmediği şeklinde oldu. 

Tarık Uslu müstearıyla çocuk kitapları yazan Özkan Öze, çocuk edebiyatının çocuğun muhayyilesi kadar dili geliştirmek ve zenginleştirmek amacı da taşıması gerektiğini, çocuklara özel metinlerde ağır ve karmaşık konuların da işlenebileceğini dile getirdi. 

Prof. Dr. Ali Fuat Arıcı, edebî değerin ve sürükleyiciliğin ihmal edilmemesi gerektiğini, çocuk edebiyatının acemi yazarların kendilerini geliştirdiği bir alanmışçasına algılanmasının sakıncalı bir yaklaşım olduğunu belirtti. 

Zayıf ve tekrara düşen çocuk kitaplarının sorgulanmasının sahayı geliştireceğine değinen Gönül Yonar, bunun aşılması için kendi kültürel köklerimize inilmesi gerektiğini vurguladı. 

Çocukların masallarla yeniden buluşturulmasına dair yapılan çalışmaların son derece verimli olduğuna dikkat çekerek çocukların merak uyandıran konulara olan yaklaşımının en verimli şekilde değerlendirilmesinin önemine değindi.

Çocuk edebiyatının zamanımıza uyan yepyeni yöntem ve bakış açısıyla yeniden düşünülmesi gerektiğini vurgulayan İlhan Kurt, teknolojinin ve dijital dünyanın bu noktada ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.