DERGİLİK: 21. YÜZYILDA TÜRK ŞİİR...

DERGİLİK: 21. YÜZYILDA TÜRK ŞİİRİ

05/05/2025

Hakkı Yanık / Yeni Şafak / 04.05.2025

Olağan Şiir’in 43. sayısı yayımlandı. Yunus Emre Koşar ve Mahsum Oğrak’ın editörlüğündeki 80 sayfalık derginin genel yayın yönetmeni Aykut Nasip Kelebek, bu sayıda 21. yüzyılın ilk bölümündeki Türk şiiri üzerine bir soruşturma yaptıklarını belirterek, “Birçok genç şairimizden yeni şiir kitapları okuyor ve gençlerin hem matbuatta hem dijital ortamda etkili bir şekilde var olma mücadelesi verdiklerini gözlemliyoruz, dolayısıyla sanılanın aksine mutlak bir durgunluktan bahsedemeyiz” diyor. Güzel bir ‘soruşturma’ olmuş. İşin güzelliği muhataplarına yöneltilen sorularla bağlantılı. Onun için Kelebek’i tebrik etmeli. 21. Yüzyılın İlk Çeyreğinde Türk Şiiri başlıklı soruşturmada, Hüseyin Peker, Zeynep Arkan, Ertuğrul Rast, Eray Sarıçam, Kaan Eminoğlu, Ali Oturaklı, Enes Talha Tüfekçi, Kadir Tepe ve Turgay Demirel’e yöneltilen altı soruya cevap aranmış. Cevaplar pek iç açıcı olmasa da Değinmeler’e hayli malzeme çıktığı ortada. Bu sayıda aralarında Hanife Sude Gökkaya, Ömer Yalçınova, Tuba Kaplan ve Eyüp Bacanlı’nın da olduğu 15 şairden 20 şiir yer alıyor. Sena Yağcı, Yolda Üç Kişi başlıklı metinle Olağan Şiir’de. Şiir bölümüne beş çalışmayla katkı sağlayan şair Kelebek’in Ziyan şiirinden dizelerle bitireyim: kulların sözleri iğneli terazisi hileli ve testleri şaibeli / ben asıl yaratanın yapacağı imtihanı bekliyorum /…/ hiçbir şey yok bu asrın şairlerinde insanı cezbeden / bizi kendimizden geçirecek bir gazelhan bekliyorum. Şiir dergisine, [email protected] e posta adresinden veya 0212 581 69 12-0212 581 61 72 no’lu telefonlardan ulaşılabilir.

 

Değinmeler..

Hüseyin Peker’in Olağan Şiir’in 43. sayısındaki soruşturmaya verdiği cevaptan: Şiir dergiciliği maalesef tıkanma noktasında, ekonomik gidişatın (kâğıt zammından PTT, kargo ücretlerine) en başta edebiyat ve yayıncılığı hırpaladığı ortada. Gene de direnen bir duruşu sürüyor yayıncılığın, buna rağmen telif eserlere vuran tarafı fazla. Şiir kitapları yayınlanmıyor, iyi şiirler kendini gösterse de yayıncılıkta şiirin sürümü eksik büyütüyor bu gelişimi. Çok yazanvari çok boş laf eden var. Ve zamlar çökertti oğlu çökertti. İnternet dergiciliği, parlak basın işin tuzu biberi.

 

Olağan Şiir’den:

“Türk şiiri inanılmaz bir şekilde ve hızda liberalleşiyor. Şairler dünya vatandaşı, yeryüzü şairi olmak için birbirleriyle yarışıyor. ... kutuplaşmayı kırma adına kendi değerlerini bile hiçe sayıyorlar. Beş vakit namaz kılan adam Queer özel sayısıyla çıkan bir dergide şiir yayımlıyor. Türk şiirinin bundan sonrası için önündeki en büyük mesele budur: Yeryüzü şairi mi olacağız, Türk şairi mi?”

Eray Sarıçam

 

KAYNAK: https://www.yenisafak.com/hayat/21-yuzyilda-turk-siiri-4702821

Galeri