EKREM ERDEM: DIŞARIDAN ALINAN KELİME VE KAVRAMLARLA MEDENİYET İNŞA EDEMEZSİNİZ
28/12/2023Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin bu yıl Düzce'de gerçekleşen 8. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın son oturumu "Medeniyet Okumaları Projesi"ne ayrıldı. Projenin sunumunu gerçekleştiren TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, "Medeniyet Okumaları, gençlerimize kökenimizi ve aidiyetlerimizi hatırlatmayı amaçlıyor. Bundan sonraki adım, projeyi her yaştan okura açık hâle getirmektir." dedi.
Haber: Hıdır Ulağ
Ekrem Erdem’in bütün ayrıntılarıyla projeyi anlattığı oturuma katılan Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, program sonunda konuşma yaparak medeniyet sembollerinin hayatın her alanına ve toplum kimliğimize dair önemli bir birikime işaret ettiğini vurguladı.
Müzakereli kitap okuma
“Kitap okumalarını daha farklı bir anlayışla yapmak istediğimizden ‘Medeniyet Okumaları Projesi’ni geliştirdik” diyen Ekrem Erdem, “Kitap okunmalı ama hangi kitap okunmalı?” sorusundan yola çıktıklarını anlatarak Medeniyet kavramının içini dolduracak 6 tema ile projenin kitap müfredatını oluşturduklarını kaydetti. Bu temaların Şehir ve Medeniyet, Dil-Kimlik ve Medeniyet, Göç ve Medeniyet, Coğrafya-Tarih ve Medeniyet, Din ve Medeniyet, Bilim-Düşünce-Felsefe ve Medeniyet başlıklarından oluştuğunu ifade eden Ekrem Erdem, şunları söyledi:
“Projemizin üç ortağı var. Birincisi projenin sahibi Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği. İkincisi Millî Eğitim. Üçüncüsü ise kitapların temini konusunda destek veren belediye. Verdiğimiz kitap listesinden kitaplar seçilerek gönüllü öğretmenlerin okuması ve alanında uzman kişilerle müzakere edilmesi sağlanıyor. Daha sonra okumalara katılmak öğrenciler gönüllü rehber öğretmenlerimiz eşliğinde seçilen kitapları okuyor ve öğretmenleriyle müzakere ediyor. Böylece okuduklarını doğru şekilde anlamaları ve kavramaları sağlanıyor.”
Anadil şuuru kazandırmak
Okullarımızda Türkçe dersinin temel derslerin başında geldiğini ve bu derste öğrencilerin yaşadıkları başarısızlıkların anadilleri konusundaki şuursuzluktan ileri geldiğini ifade eden Ekrem Erdem, Medeniyet Okumaları Projesi’nin gençlere özellikle anadil şuuru kazandırma ehliyeti olduğuna dikkat çekti. İyileşmeyen toplumda çocuklarımızı koruyamayacağımıza dikkat çeken Erdem, temiz bir geleceğin temiz bir toplumda yetişebileceğini, bunun da ancak yeni nesillere kirlilikten arınmış kök bilgilerin kazandırılmasıyla sağlanabileceğini kaydetti.
Kâğıthane protokol okumaları
İstanbul Kâğıthane’de başlatılan projenin Şişli, Eyüpsultan ve Beykoz ilçelerine taşındığını anlatan Ekrem Erdem, Kâğıthane Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü, İlçe Müftülüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve TDED yöneticilerinden oluşan ilçe protokolüne özel her ay bir kitap belirlendiğini ve “Medeniyet Okumaları Projesi Protokol Okumaları Müzakeresi” yapıldığını kaydetti.
“Dışarıdan aldığınız kelime ve kavramlarla medeniyet inşa edemezsiniz” diyen Ekrem Erdem, devşirme kültür ve medeniyet anlayışının insanları ve toplumları mutsuzluğa sürüklediğini kaydetti.
Bu proje insanlara kitap okumayı öğretiyor
“İnsan tek başına kitap okuyabilir ama bu anlamak için yeterli değildir. Medeniyetimiz sohbet medeniyetidir. Dolayısıyla bir müzakere ortamında okunan kitabın idraki daha farklı ve kalıcı. Günümüzde buhranlı oluşumuzun temelinde bu sohbet ve müzakere anlayışından ve ortamlarından uzaklaşmamız yatıyor. Büyük aile ile sağlanan kültür aktarımı bugün neredeyse imkânsız. Kitap okuyan insanın kelime dağarcığı gelişir, bilgisi ve özgüveni artar. Okuyan insanlar fark edilir.” diyen Genel Başkan Ekrem Erdem, dil konusunda şuurlu nesillerin ancak çocuklarımıza ve gençlerimize doğru kitap okuma alışkanlığı kazandırılmasıyla yetişeceğini belirtti.