Faaliyet Detay

BEYKOZ’DA MEDENİYET OKUMALARI ÖĞRETMEN MÜZAKERESİ YAPILDI

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) öncülüğünde gerçekleşen “Medeniyet Okumaları Projesi” Beykoz ilçesinde devam ediyor. İlçenin “Şehir ve Dil” temalı Öğretmen Müzakeresi, Beykoz Belediyesi Yücel Çelikbilek Gençlik Merkezi’nde yapıldı.

İstanbul’un Beykoz ilçesinde Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) öncülüğünde, Kaymakamlık, Belediye ve İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüyle birlikte yürütülen Medeniyet Okumaları ses vermeye devam ediyor. Okumaların ikinci teması olan "Şehir ve Dil" üzerine gerçekleştirilen Öğretmen Müzakeresi’nde temaya dair okunan kitaplar öğretmenler tarafından değerlendirildi. Öğretmenlerin konuşmalarının ardından TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem ve TDED İstişare Kurulu Üyesi, Dil ve Edebiyat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni şair yazar Zafer Acar birer konuşma yaptı. Sunuculuğunu Selahaddin Kocaaslan’ın üstlendiği programda, Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürü Sevcenur Özcan da bir selamlama konuşması yaptı. Beykoz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Basri Akdemir de programda hazır bulundu.

Eğitimcilerin ilgiyle takip ettiği müzakerede öğretmenler, “Medeniyet Okumaları Projesi” okudukları kitapları birbirine anlatarak bilgi alışverişinde bulundu ve kitaplara dair görüşlerini aktardı. Öğretmenler, söz konusu eserler sayesinde öğrencilerini Türkçenin zenginliği, kültürel ve medeniyet birikimimizle tanıştırdıklarını, sanat ve mimariyle ilgili incelik kazandırdıklarını, algılarının geliştiğini ve bundan dolayı projede yer almaktan memnun olduklarını belirttiler.

 

MEDENİYET OKUMALARI DİL ŞUURU KAZANDIRIYOR

TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, şehir ve dil meselesini öncelikli olarak dilin gündelik hayata yansıması üzerinden değerlendirerek, “Şehirlerimizin cadde ve meydanlarında dolaşıldığı zaman, mağaza ve işletmelerin isimlerinde nasıl bir dil kirliliği yaşadığımız rahatlıkla görülebilmektedir” dedi. Günümüzde, birçok dil gibi Türkçenin de küreselleşmeden, baş döndürücü fikrî ve teknolojik gelişmeleri karşılayacak kavram ve kelime üretimindeki yetersizlikten, dili kullanmadaki özensizlikten ve yabancı kelime kullanma özentisi yüzünden zarar gördüğünü anlatan Erdem, şunları söyledi:

“Türkiye’nin sadece büyük şehirlerinde değil, en ücra kasabalarında bile Türkçe olmayan, Türkçe zevkine ve estetiğine uymayan isimlendirmeler yaygınlaşmıştır. Artık sokaklarımız bize tanıdık gelmiyor. Bilet satan gişenin adı ‘Biletix’, kahveler ‘cafe’, berberler ‘kuaför’, taksiler ‘Taxi’, sinemalar ‘cinema’, kuleler ‘Tower’, çiçekçiler ‘Flower’, ayakkabıcılar ‘Shoes’, bakkallar ‘market’, oteller ‘hotel’, kuru temizlemeciler ‘dry clean’ oldu. Şehirlerimizin cadde ve sokakları, yabancı isimler nedeniyle işgal altındadır.”

“Medeniyet Okumaları sayesinde gençlerimizin ve çocuklarımızın maruz kaldığı dil kirliliği konusunda şuurlanması sağlanacak, okunması gereken eserin nasıl okunması gerektiği kültürü de kısa zamanda yerleşecektir” diyen Ekrem Erdem, projeye inanarak katkı sunan ve ilçede hayata geçmesine vesile olan Beykoz Kaymakamlığına, Belediyesine, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne ve katılan bütün öğretmenlere teşekkür etti. 

 

ALTI TEMALIK OKUMA PROGRAMI

Şehir ve Medeniyet, Dil-Kimlik ve Medeniyet, Göç ve Medeniyet, Coğrafya-Tarih ve Medeniyet, Din ve Medeniyet, Bilim-Düşünce-Felsefe ve Medeniyet başlıklı 6 tema üzerinden yürütülen “Medeniyet Okumaları”nda okumaya katılan öğretmenler, ortalama 30 kitap içerisinden seçtiklerini okuyor ve aylık okumalar sonunda uzmanlar eşliğinde müzakereler yaparak okudukları kitapların ait olduğu konu başlıkları hakkında geniş çaplı malumata sahip oluyor, okudukları kitapları okullarında oluşturdukları öğrenci gruplarına okutarak müzakere ediyorlar. Bu okuma disiplini, 6 konu başlığında tekrarlanarak devam ediyor. Proje uzman, öğretmen ve öğrencilerin konu başlıkları hakkında yapacakları paneller ve ödül töreni ile sona erecek.