Faaliyet Detay

ÇOCUK EDEBİYATI YAZARLIK MEKTEBİ BAŞLADI

           Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) ve Fatih Sultan Vakıf Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "Çocuk Edebiyatı Yazarlık Mektebi" başladı.

 

           ÇOCUKLARIN KELİME DAĞARCIĞI ZENGİNLEŞTİRİLMELİ

           Derneğin Eyüpsultan'daki genel merkezinde yapılan açılış töreninde konuşan TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, derneğin "Dilimiz kimliğimizdir" şiarıyla yayın ve faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, "Ana amacımız olan toplumda bir dil şuurunun oluşması ve geliştirilmesi meselesi çocuklar için elzemdir. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak 2022’de Kardelen Çocuk dergisini yayımlamaya başladık. Çocuk Edebiyatı Yazarlık Mektebi, Türkçe hassasiyetini gözeten, çocuklar için temiz içerik üretebilen yazarlar yetiştirmektir. " dedi.

           Erdem, “Çocuk Edebiyatı Yazarlık Mektebi”nin ilk kez hayata geçirildiğine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

           "Çocuk edebiyatı alanındaki gelişmeler son yıllarda hareketlilik kazandı. Bu alanda kendi kültürüne, tarihine ve değerlerine vâkıf yazarların yetişmesi, çeviri eserlerle yerli eserlerin dengelenmesi gerekiyor. İstiyoruz ki çocukların zihinsel ve duygusal gelişimi için faydalı, sanat şuuru kazandıran, kendi değerleriyle barışık eserlerin sayısı artsın. Günümüz çocuklarının dijital dünya ile içli dışlı olduğunu bilerek dil yozlaşmasının da önüne geçebilmeli. Bu da çocuklarımızın Türkçe kelime dağarcığını zenginleştirmek, dil şuuru aşılamakla mümkün. Çocukluk döneminde okunan eserlerin kalitesi hayal gücünün ve düşünce dünyasının gelişiminde çok önemli. Çocuk Edebiyatı Yazarlık Mektebi’nin de öncelikli hedefi bu niteliklere sahip, kaliteli eser üretebilecek yazarları sahaya kazandırmaktır."

 

           AMAÇ ÇOCUK EDEBİYATINA NİTELİK KAZANDIRMAK

           Kardelen Çocuk Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Elif Tokkal, çocuk edebiyatı ve eğitimin muhtevası hakkında bir konuşma yaparken çocuk edebiyatının her alanında ürün vermek isteyen, farklı yaş gruplarına hitap edecek metinler yazmak isteyen yazar, çizer, eğitimci ve ebeveynlere yönelik iki aylık bir ders programı oluşturduklarını kaydederek şunları söyledi: 

           “Dernek olarak bu sene ilkini yaptığımız ‘Çocuk Edebiyatı Yazarlık Mektebi’yle kendini çocuk edebiyatı alanında geliştirmek isteyen katılımcılara nitelikli bir çocuk edebiyatı eğitimi vermeyi hedefliyoruz. Kendini metninin editörü olmak isteyen yazar adaylarına editörlükte dikkat edilmesi gereken dil, üslup gibi temel hassasiyetler anlatılacak; resimli çocuk kitaplarının yazımı ve editöryal süreciyle ilgili temel bilgiler verilecek, özellikle öğretmenlere ve ebeveynlere çocuklara yazı yazdırma teknikleriyle ilgili dersler anlatılacak, çocuk edebiyatının Türk ve Batı Edebiyatındaki dünü, bugünü konuşulacak, çocuk edebiyatı metinleri değer, kültür, medeniyet ve kutsalın anlatımı açısından incelenecek. Nitelikli çocuk kitabını nasıl seçeceğimiz, bir kitabı nasıl yazacağımızla ilgili kazanımları eğitim sonunda elde edeceğiz. Eğitim yazarlara, çizerlere, öğretmenlere ve ebeveynlere de bu yönleriyle hitap ediyor. Üniversitelerde bir çocuk edebiyatı kürsüsünün olmadığını biliyoruz. Özellikle alanla ilgili kendini yetiştirmek isteyen üniversite öğrencilerine öncelik vermek istedik. Bu ve yukarıda açıkladığımız hedeflerimize ulaşmak ve alanla ilgili boşluğu doldurmak için de çocuk edebiyatı ile ilgili temel bir eğitim planladık. Çocuk dergiciliği, çocuk kitabı yayımlama süreci, editör- yazar-çizer ilişkisi gibi konularla ilgili de derslerimiz mevcut. Ayrıca eğitim süresince çocuk edebiyatı alanına ciddi bir emek vermiş yazarlarla da katılımcılarımızı buluşturmak, tecrübelerinden faydalanmalarını sağlamak için sürpriz buluşmalarımız olacak. İki yüzü aşkın başvuru arasından iki gün süren mülakatlar sonucu toplam 55 kişi eğitimi almaya hak kazandı. Eğitimimiz iki ay sürecek. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından eğitime devam eden katılımcılara sertifika vereceğiz.”

 

           İLK DERS KOZİKOĞLU’NDAN

           Yazar Tülin Kozikoğlu, “Çocuk Edebiyatı Yazarlık Mektebi”nin “Resimli Çocuk Kitapları” başlıklı açılış dersini verdi. 

 

           ÇOCUK EDEBİYATI YAZARLIK MEKTEBİ HAKKINDA 

           Çocuk edebiyatına ilgi duyan, bu alanda okuma ve yazma ufkunu genişletmek isteyen herkesin katılabileceği, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) ve Fatih Sultan Vakıf Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “Çocuk Edebiyatı Yazarlık Mektebi”nin bu yıl ilki gerçekleşiyor.

           5 ayrı eğitimciyle yüz yüze gerçekleşecek eğitimler iki ay sürecek ve eğitimlerin sonunda katılımcılara Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi onaylı katılım sertifikası verilecek. Tamamı ücretsiz olan etkinliğin eğitimci kadrosunu çocuk edebiyatı alanında tanınmış isimler oluşturuyor.

           7 Aralık 2024 Cumartesi günü başlayacak ve iki ay sonunda 1 Şubat 2025 Cumartesi günü sona erecek etkinlikte çevrim içi dersler de yer alacak.

           Eğitimler Elif Tokkal, Halenur Çalışan, Kevser Şenel Yılmaz, Sümeyye Sel Odabaş ve Tülin Kozikoğlu tarafından verilecek. Katılımcıların ürettiği metinler TDED tarafından iki ayda bir yayımlanan Kardelen Çocuk dergisinde yer bulacak.

Galeri