EKREM ERDEM: TABELALAR YABANCI KELİMELERİN İŞGALİ ALTINDA
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem, Bitlis’in Ahlat ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen “Maziden Atiye Ahlat” öğrenci programında “Dilimiz Kimliğimizdir” konferansı verdi.
Öğrencilerin tarihî ve kültürel geziler, kitap ve sinema tahlili, söyleşi, yarışma gibi çeşitli etkinliklerle çok yönlü gelişimlerinin desteklenmesi amacıyla hazırlanan ve Bitlis'in Ahlat ilçesinde yapılan “Maziden Atiye Ahlat” öğrenci programına TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem konuk oldu. “Dilimiz Kimliğimizdir” başlıklı konferansıyla gençlere hitap eden Erdem, Türkçenin yabancı kelimelere teslim oluşundan duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve gençleri çözüm yolu bulmaya davet etti.
TABELALAR ŞEHİRLERİN KİMLİK KARTIDIR
Türkçe tabelaların şehirlerin kimlik kartı olduğunu vurgulayan Erdem konuyla ilgili şunları söyledi:
“Dildeki yabancılaşma ve yozlaşmanın en yoğun yaşandığı alanların başında tabela kirliliği geliyor. Bugün cadde ve sokaklarımız yabancı kelimelerin işgali altında, şehirlerimizin cadde ve sokaklarında nerdeyse Türkçe tabela kalmadı. Derneğimizin de kuruluş sebebi olan tabela kirliliği her zaman öncelikli konumuz oldu. Kararlı takibimiz ile 19 Mart 2018’de ‘Yön Levhaları’ ile ‘Kurum ve Kuruluşlarda Kullanılan Tabelalar için Kurallar’ standardı Türkiye Standartları Enstitüsü (TSE) Teknik Kurul’unda kabul edildi. Bu standartla gelişigüzel ve düzensiz yön levhaları ile kurum ve kuruluşların tabelalarına kurallar getirildi; binaların dış yüzeylerine, işyeri önlerine, cadde ve sokaklara asılmasından kaynaklanan görüntü kirliliğinin önüne geçilmesi hedeflendi.”
ORTAK ALFABE İHTİYACI
Konuşmasında Türk Dünyası’yla gelişmekte olan ilişkilere dikkat çeken Genel Başkan Ekrem Erdem, bu yakınlaşmanın ortak alfabe ihtiyacını gündeme getirdiğini belirtti. Cumhuriyet’in 100. Yılında bu alanda adım atmanın önemine değinen Erdem, “Türk Dünyası ülkelerinin aralarında bağlantı kurmak, kültür, sanat ve fikir alışverişine sağlıklı zemin oluşturmak için ortak alfabe doğru çözüm olarak ihtiyacımızdır. Bu sayede, hem coğrafya hem de kültür yakınlıklarının yeniden inşa edilmesi mümkün olacaktır.” dedi.
TÜRKÇENİN GÜZELLİKLERİ
Asırlar boyu büyük medeniyetlere ev sahipliği yapan bu topraklarda barışın, hoşgörünün ve sevginin dili Türkçemizi yaşatmak, korumak ve geliştirmek için hepimize büyük görevler düştüğünü hatırlatan Genel Başkan Ekrem Erdem, “Türkçenin anlam derinliğini keşfederek güzelliklerinin şuuruna erebiliriz. Türkçenin yabancı etkilerden kurtarılıp bağımsız ve güçlü olarak gelecek nesillere taşınabilmesi için, devlet kurumlarının yanında kişisel ve toplumsal duyarlılık şart. Türkçeye hak ettiği özeni göstermek, milletçe hepimizin ve bilhassa siz gençlerin görevidir.” dedi.