EKREM ERDEM’İN F KLAVYE DEMEÇLERİ
Geçtiğimiz ay en çok konuşulan konulardan biri F klavyeydi. Dil ve Edebiyat Derneği Genel başkanı Ekrem Erdem’in gündeme taşıdığı klavye konusu 28 Mart’ta derneğin düzenlediği konferansta her yönüyle tartışıldı. “Dilimiz Kimliğimizdir Türkiye Konferansları” adıyla düzenlenen program önümüzdeki günlerde çeşitli illerde tekrar edilecek…
Ekrem Erdem, TRT’de yayınlanan röportajında, “Anne ve babalar çocuklarını F klavye kullanması için yönlendirebilirlerse, hem dilimize hem de gelecek nesillerimize büyük hizmet etmiş olurlar. Bugün F klavyeye dönme zamanı gelmiştir” dedi.
Mart ayında Habertürk gazetesinin veb sayfasında bilgisayarlarda F klavye kullanımı konusu tartışmaya açıldı. İlgi o kadar büyük oldu ki, F klavye bir anda gündemin en önemli maddelerinden biri hâline geldi. Haberin kaynağında Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem’in bir açıklaması vardı. Erdem; F klavye kullanmanın önemine dikkat çekmiş “Bu milletin bir ferdi olarak, toplumda gördüğüm yanlışlıkları dile getirmeyi ve çözüm arayışları içine girmeyi görev olarak kabul ediyorum. F klavye de böyle bir konu. Dilimize kesinlikle en uygun şekilde uyarlanmış bir klavye. Kelimelerimizde en çok kullandığımız harfler, güçlü parmaklarımızın hizasında. Q klavye sistemi ise Türkçemize çok uzak. Öyle ki Q klavye İngilizce için bile kullanılması zor bir klavye sistemi” demişti.
Ulusal yayın yapan sekiz gazete, konuyla ilgili haberi okuyucularıyla paylaşırken, onlarca haber sitesi de F klavye çalışmalarını Erdem’in açıklamalarıyla sayfalarına taşıdı. TRT Ana Haber bülteninde DED Genel Başkanı Ekrem Erdem’in F klavyenin Türkçeye uygunluğu ve kullanımının kolaylığına yönelik açıklamalarına yer verilirken, Cine5 ve Ülke TV de Erdem’le yaptığı canlı telefon bağlantısıyla, F Klavye çalışmalarını seyircilerine duyurdu.
Basının konuya yönelik büyük ilgisini normal karşıladığını dile getiren DED Genel Başkanı Ekrem Erdem, “Toplumun her kademesinden destek geliyor çalışmaya. Ben kısa zamanda F klavyenin kullanımının Türkiye’ye yayılacağına inanıyorum” dedi.
“F klavyeye dönme zamanı gelmiştir”
F klavyenin ülkemizde yaygınlaştırılması için herkese büyük görevler düştüğünü dile getiren Erdem, TRT’de yayınlanan röportajında, “Anne ve babalar çocuklarını F klavye kullanması için yönlendirebilirlerse, hem dilimize hem de gelecek nesillerimize büyük hizmet etmiş olurlar. Bugün F klavyeye dönme zamanı gelmiştir. Ben inanıyorum ki yakın bir zamanda ülkemizde insanlarımız F klavyeyi kullanmaya başlayacaklardır. F klavyenin üzerindeki yönlendirme tuşlarının da Türkçe olması dilimiz ve kullanım açısından büyük faydalar sağlayacaktır” şeklinde konuştu. Türkçe olarak üretilecek F klavyenin Türkiye’de büyük bir pazar bulacağına dikkat çeken Erdem, özel sektör temsilcilerini de kâr edeceklerine kesinlikle inandığı bu üretimin içerisinde olmaya davet etti.
F klavye Dil ve Edebiyat Derneği’nin gündemine kuruluşundan birkaç ay sonra gelmişti. Genel Başkan Ekrem Erdem, o günlerde F klavyeye sahip çıkılması için çalışmalar başlatmış, konuyla ilgili gelişmeler Dil ve Edebiyat dergisinde yer almıştı. 17 Şubat 2010 tarihinde, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem ve Özel sektör temsilcileri bilişim teknolojileri üzerinde Türkçenin kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapmak için bir araya gelmiş F klavye konusunda yapılması gerekenler konuşulmuştu.
TDK Başkanı Şükrü Halûk Akalın, bilişim teknoloji ürünlerinde Türkçenin kullanımının yaygınlaştırılmasının önemine işaret ederek, “Cep telefonları, bilgisayarlar ve sıklıkla kullandığımız diğer teknoloji ürünlerinde Türkçenin kullanımı çok önemli. Örneğin “F” klavye kullanımı giderek azalıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekir. Çünkü “F” klavye düzeneğinde, harfler dilimize göre tasarlanmıştır. Bu klavye düzeneğinde en çok kullanılan harfler ile parmaklarımızın gücü doğru orantılıdır. Ancak “Q” klavye düzeneği böyle değildir. Kullandığımız teknolojilerde dilimizin yapısına uygun bir zemin oluşturulması, Türk Dili açısından son derece önemlidir” demişti.
DED Başkanı Erdem de, Türk dilinin her alanda yaygın bir şekilde kullanımının, gelecek nesillere bırakılacak en büyük hediye olduğunu söylemiş, yeni neslin F klavye kullanımına özendirilmesi gerektiğini, bunun için herkese sorumluluk düştüğünü ifade etmişti. Özel sektörün F klavye için geniş çaplı bir reklam çalışması yapabileceğini kaydeden Erdem, “Güzel şeyler yasaklarla uygulamaya konulamaz. Özendirilerek ve sevdirilerek olur. F klavyeyle ilgili özel sektör temsilcileri ülke genelinde bir çalışma yaparlarsa, kısa süre içerisinde müspet sonuçlar alınabileceğine inanıyorum” demişti.
İşte, bütün bu çalışmalar sonucunda F klavye konusunda toplumun daha fazla bilgilendirilmesi ve bu konuda yapılması gerekenlerin belirlenebilmesi amacıyla konferanslar düzenlenmesine karar verildi. “Dilimiz Kimliğimizdir Türkiye Konferansları” adıyla başlatılan dizi programın ilki 28 Mart’ta Bağcılar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Büyük ilgi gören konferansta sırasıyla Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul ve DED Genel Başkanı Ekrem Erdem söz aldı. Erdem konuşmasının sonunda F klavyenin oluşturulmasında en büyük pay sahibi kişi olan İhsan Yener’i kürsüye davet etti.
DED Genel Başkanı Ekrem Erdem konuşmasında; “İnsanı insan yapan, diğer mahlûklardan ayıran tek bir özellik varsa oda dilidir. Birçok canlı var ama o canlılardan bizi ayıran dilimizdir. Dil olmasa insanlar, düşünce, tefekkür olmaz. İnsana kimlik kazandıran Allah’ın takdir ettiği lütuf, dildir. Şu bulunduğumuz coğrafyada farklı kültürlerden insanlar vardı. Onlar, soylarını kaybetmediler, soyları devam ediyor ancak dillerini, kimliklerini kaybettiler. İnsanın en belirgin kimliği dilidir” diyerek dilin önemine dikkat çekti. Erdem; “Türkçede kısaltmalar İngilizce kelime de olsa, büyük harfle yazılır e ile seslendirilerek okunur. Türkçede; ES-EM-ES yok SE-ME-SE var. EF yok FE var. İşte Türkçemizin nasıl bir kuşatma altında olduğuna iyi bir örnek. Bu hataların tek bir nedeni var; bilincimizin yetersiz oluşu. Dilimizin yetersiz olduğunu düşünüyor hemen kolaya kaçıyoruz” dedi.
“Herkes F klavye kullanacak”
Ekrem Erdem, konuşmasının bir bölümünü F klavye konusuna ayırdı. Erdem; özetle şunları söyledi: “Gelelim F klavyeye… Biz dilin sorunlarıyla uğraşırken karşımıza F klavye çıktı onu düzeltelim diye uğraşırken de cep telefonları çıktı. 1950 yılından bu yana Türk Standartlarına uygun olarak kendini kabul ettirdi F klavye. 55’ten sonra Türkiye’ye F klavye olmayan daktilo sokulmuyordu. Ne zamanki bilgisayar Türkiye’ye girmeye başladı, F klavye devre dışı kaldı. F klavyeyi kullanmak istemeyenler, zor olduğunu düşündüklerinden başlamıyorlar. Ancak öğrendiklerinde zor olmadığını hatta zevkli olduğunu anlayacaklar. Yakında F, Q’yu geçecek ve herkes F klavye kullanacak.”