HAVVA İRMAK: EKRAN HİKÂYE ANLATICISINA DÖNÜŞTÜ
Eğitimci yazar masal anlatıcısı Havva İrmak, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin (TDED) Eyüpsultan Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleşen haftalık söyleşi programı Cumartesi Buluşmaları’na konuk oldu ve “Yaş Gruplarına Göre Masal Anlatımı Nasıl Omalı?” başlıklı bir konuşma yaptı.
Halk bilimci ve Masal Dedesi olarak bilinen Eflatun Cem Güney’in 1970’li ve 80’li yıllarda masalın değerler eğitimine katkı sunmasında büyük emeği bulunduğuna değinen Havva İrmak, Güney’in masalların çocuklara şahsiyet kazandırmakta büyük fayda sağlayabileceği ile ilgili sözlerini paylaştı. Özellikle dünya milletlerinin bu inanışla masalları her ya grubuna anlatması ile ilgili tespiti dile getiren İrmak, masalların kişilerin iyiyi kötüden ayırmada belirleyici rol oynadığını belirtti.
Masalların hayatımızda ne kadar yer ettiğine ilişkin katılımcılarla da etkileşimli bir sohbet gerçekleştiren Havva İrmak, yeni nesillerin giderek masaldan uzaklaştığının gözlemlendiğini ifade etti. “Bizlere dedelerimizle ninelerimiz masal anlatıyordu. Masal anlatıcılarını kimse dinlememeye başlayınca dinleyiciler de başka şeyler izlemeye başladılar. Masallar nesiller arasında iletişim kurmaya yarıyordu” diyen İrmak, anlatılmak istenilen hikâyelerin, değerlerin, atalarımızın hikâyelerinin sosyal medya mecralarına aktarılmaya başlanmasıyla ekranın hikâye anlatıcısına dönüştüğünü belirtti. Artık koltuk düzeneklerimizin bile ortada televizyon olacak şekilde olduğunu anlatan İrmak, televizyonun hikâye anlatıcısı olarak konumlanmasına sebep olduğunu ifade etti. Masalın geçmişin değerlerini aktarabilmesi için günümüzde geliştirilmiş dijital yöntemlerin doğru kullanıldığı takdirde faydalı olacağına, nesiller yenilendikçe hikâye/masal anlatıcılarının azaldığına ve bunun elimizdeki sosyal medya mecralarıyla telafi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
İzlemek için: https://www.youtube.com/embed/nnNdVbkTcXE