MART’TA CUMARTESİ BULUŞMALARI
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin (TDED) haftalık söyleşi programı “Cumartesi Buluşmaları” kapsamında Mart ayında iki program gerçekleştirilecek ve program Ramazan’dan sonra devam edecek.
Ayın ilk konuşmacısı yazar Temel Hazıroğlu, “Sezai Karakoç Dünyasında Dört Yıkılış ve Dört Yükseliş” başlıklı bir konuşma yapacak.
Program, 2 Mart Cumartesi günü saat 14.00’te, derneğin genel merkezinde bulunan Ahmed Yesevî Toplantı Salonu’nda başlayacak.
Konuşmacı: Temel Hazıroğlu
Konu: Sezai Karakoç Dünyasında Dört Yıkılış ve Dört Yükseliş
Tarih: 2 Mart 2024 Cumartesi
Saat: 14.00
Yer: Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Merkez
Adres: Merkez Mahallesi Feshane Caddesi No:3 Eyüpsultan / İstanbul
İletişim: 0212 581 61 72 / [email protected]
TEMEL HAZIROĞLU KİMDİR?
Trabzon’da doğdu ve sonrasında ailesi ile birlikte İstanbul’a yerleşti. İlk ve orta öğrenimini bu şehirde tamamladı. Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği bölümünü bitirdi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İşletme Anabilim Dalında yüksek lisans yaptı. Sosyolojide doktora yapmaktadır. Türkiye Emlak Bankası’nda Programcı, Sistem Analisti, Bilgi İşlem Müdür Yardımcısı olarak beş yıl çalıştı. 1986-1991 yılları arasında Albaraka Türk’te Bilgi İşlem Müdürü olarak görev aldı. Türkiye’nin ilk faizsiz bankacılık otomasyon sistemi olan Albos’un kurucu müdürlüğünü yaptı. 1992-1995 döneminde serbest ticaret ve müşavirlik yaptı. 1996 yılında Albaraka Türk’te tekrar göreve başladı. Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı olarak atandığı 2003 yılından itibaren Bilgi Teknolojileri, İnsan Kıymetleri, Eğitim ve Organizasyon, Finans ve Stratejiden sorumlu olarak çalıştı ve 2018 yılında buradan emekli oldu ve seçildiği Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Danışma Kurulu üyeliği görevini başladı. Halen bu görevi sürdürmektedir. Hazıroğlu, 2016-2019 yılları arasında Marmara Üniversitesi Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsünde yüksek lisans öğrencilerine misafir öğretim görevlisi olarak ders verdi. Hazıroğlu, “ileri demokrasi” fikrinin geliştirilmesine, faizsiz bankacılığın “katılım bankacılığı” şeklinde yeniden adlandırılmasına, insan kaynaklarının “insan kıymetleri” olarak dönüştürülmesine, “katılım ekonomisi” kavramının oluşturulmasına, “yüceliş” fikriyatının doğmasına öncülük etti. Birçok üniversite, lise, vakıf, dernek ve kuruluşta konferans ve seminerler verdi. Pek çok sempozyum ve panele konuşmacı olarak katıldı. Çeşitli vakıf, dernek ve organizasyonlarda görev aldı. Mevcut felsefi, fikri, siyasi, ekonomik ve toplumsal yapıyı irdeleyen makale ve yazıları çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlandı. Beş akademik makalesi ile “İnsan ve Gerçek”, “Yeni Arayış ve İleri Demokrasi Fikrinin Doğuşu”, “Katılım Ekonomisi/ Yeni Zihin Yeni İktisat”, “Yüceliş” ve “Barış Yurduna Hareket/ Yüceliş Manifestosu” adlarıyla yayınlanmış beş kitabı bulunmaktadır. Temel Hazıroğlu evli ve üç çocuk babasıdır.
Ayın ikinci konuşmacısı Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aytaç Ören, “Sezai Karakoç Dünyasında Dört Yıkılış ve Dört Yükseliş” başlıklı bir konuşma yapacak.
Program, 9 Mart Cumartesi günü saat 14.00’te, derneğin genel merkezinde bulunan Ahmed Yesevî Toplantı Salonu’nda başlayacak.
Konuşmacı: Aytaç Ören
Konu: Üstkurmaca
Tarih: 9 Mart 2024 Cumartesi
Saat: 14.00
Yer: Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Merkez
Adres: Merkez Mahallesi Feshane Caddesi No:3 Eyüpsultan / İstanbul
İletişim: 0212 581 61 72 / [email protected]
AYTAÇ ÖREN KİMDİR?
Ankara doğumlu olan Aytaç Ören, OTTÜ İstatistik bölümünde başladığı yüksek öğrenim hayatını Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nde tamamlamıştır. Samuel Beckett’in Godot’yu Beklerken üzerine yüksek lisans tezi ve David Lodge’un kampüs romanlarında üstkurmaca üzerine doktora çalışması vardır. İngiliz edebiyatının önde gelen isimlerinden David Lodge’un Kurgu Sanatı, Yazıdaki Yaşamlar ve Bilinç ve Roman adlı yapıtlarını, İngiliz edebiyatında farklı bir kimlikle tanınan Graham Greene’in Generali Tanımak adlı eserini ve önemli bir boşluğu dolduracak Kenneth McMillan Newton’un Yirminci Yüzyıl Edebiyat Teorisi’ni Türkçemize kazandırmıştır. Üstkurgu kavramının Türk edebiyatında daha iyi anlaşılması için Üstkurgu/Üstkurmaca Üzerine başlıklı derlemeyi hazırlamıştır. Çağdaş Edebiyatın Kuramsal Seyri adlı çalışmanın editörlüğünü yapmıştır. Roman, roman kuramı, üstkurmaca, postmodern edebiyat teorileri ve karşılaştırmalı edebiyat üzerine çeşitli çalışmaları bulunmaktadır. Farklı kurumlarda çalıştıktan sonra şu an İstanbul’da Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.