ÖZKAN ÖZE (TARIK USLU): ÇOCUK OKUYUCU CİDDİYE ALINMALI
Yazar Özkan Öze (Tarık Uslu), Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) ve Eyüpsultan Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği haftalık söyleşi programı Cumartesi Buluşmaları’nda “Çocuklara Bilgiyi Hikâye Etmek” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşiyi takip edenlerin arasında Öze’nin çocuk okurları da vardı.
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) ve Eyüpsultan Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği haftalık söyleşi programı Cumartesi Buluşmaları, yılın son ayında dopdolu bir program sundu. Ayın son konuşmacısı yazar Özkan Öze (Tarık Uslu), bilgiyi hikâye ederek gelecek nesillere aktarmanın önemini anlatan bir konuşma yaptı. Programı Genel Başkan Ekrem Erdem de takip ederek katkıda bulundu ve derneğin süreli yayınlarına çok yakında çocuk dergisinin de ekleneceği müjdesini verdi.
ÇOCUKLARIN ANLAMAYADIĞINI DÜŞÜNEREK YAZMAK YANLIŞ
Yazma macerasını anlatan Özkan Öze, çocuklar için oluşturulan metinlerdeki sıkıntıları fark edişinden itibaren bu alana yönelme istediği uyandığını ve Umberto Eko’nun (Eco) “bilgiyi hikâye etmek” konusundaki tavsiyesinin kendisine ışık tuttuğunu belirtti. Çocukların algılama düzeylerinin son derece gelişkin olduğunu ifade eden Öze, çok karmaşık metinleri bile anlayabildiklerinin zaman zaman ebeveynlerini de hayrete düşürdüğünü dile getirdi. Genelde indirgemiş, azaltılmış, hafifletilmiş, küçümsenmiş bir algıları olduğu düşünülerek daha basit edebiyat ürünlerine maruz bırakılan çocukların, okul kitaplarında boğucu bilgi yığınlarıyla muhatap edilmesinin büyük bir çelişki olduğuna dikkat çeken Öze, “Çocuk okurlar, kendileri için yazılan metinlerde küçümsenmemeli. Yetişkinler küçümsendiğinde nasıl bir duygu uyanıyorsa çocuklar için de durum aynıdır. Kitaplarımda çocukların anlama düzeyleri ciddiye alarak uzun cümleler ve uzun paragraflara yer veriyorum. Çocuklarda bugüne dek anlama sorunu ile karşılaşmadım” dedi.
İzlemek için: https://www.youtube.com/embed/nIuDsj3tn9E