Faaliyet Detay

PROF.DR. İSMAİL HAKKI AYDIN DÜNDEKİ, BUGÜNDEKİ VE GELECEKTEKİ İNSANI ANLATTI

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Gençlik Kolları tarafından düzenlenen ve İstanbul Çağlayan Adalet Sarayı Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Gençlik Konferansları” kapsamında Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, “İnsan 3.0 Yeni İnsan Arketip” başlıklı bir konuşma yaptı. 

 

Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın insanın erdemlerine, bağlı kalması gereken değerlere ve ideal yaklaşımlara değindiği konuşmasında, tarih boyunca öne çıkan toplum önderleri ve gençlere rol-model olabilecek şahsiyetlere dair anekdotlar aktardı. 

“İlmin temeli gayret, ter, zillet, açlık gurbet iken zenginliğin temeli şükretmek ve kanaattir. Başarı başaracağım diyenlerindir. Hedefiniz büyük olsun. Gayret ederseniz Allah yardım eder. Tedebbür istikbali kucaklamaktır. Hayal ettiğin istikbali şekillendirmelisin.” diyen Aydın, gençlerin geleceklerini planlarken ve meslek edinirken göz önüne alınması gereken hususlar üzerinde durdu. Gençlere Nizamülmülk’ün “Siyasetname” isimli eserini tavsiye eden Prof.Dr. İsmail Hakkı Aydın, gençlere insanlığa ve hayata katkı sağlama tavsiyesinde bulundu. 

İnsanın ne kadar azla yetinirse o kadar zengin olduğuna dikkat çeken Aydın konuşmasında şu cümlelere yer verdi:

“Parmakların hafızası vardır. En kötü kâğıdın hafızası en güçlü akıldan daha güçlüdür. İnsan ne kadar geniş hayal ederse o kadar başarılı olur. İnsan her şeyi geçmişine göre kurarsa bir gözünü, geleceğini görmezse iki gözünü kaybeder der İngiliz atasözü. Aranan kişi olmalı, unutulmamak için hayata katkı sağlamalıyız. Adam olmak için de unutulmamak gerekir. Ölüm tarihi iki tanedir; hakiki ölüm tarihi ve kişiden en son bahsedilen tarih. Hiçbir şey tesadüf değildir. Fizik Allaha ibadet şeklidir. İslam’da akıl olmazsa olmazdır. Eleştirel akıl çok önemlidir. Bütün okullara eleştirel akıl dersi konulmalıdır. Kuran’da anlayan için her şey vardır. Elif insan olmaktır: Elif: dik durmayı gerektirir. Elif: kıyamda durmaktır. Dal: rükûa giden hakkın ve hakikatin karşısında eğilmek haddini bilmektir. Mim: secde kulun Allaha en yakın olduğu andır. Musiki ilahidir. Bütün sesler ilahidir, musiki tanrısaldır. Kuran’da ahenk, estetik ve sanattır. Her ayette bunlar vardır. Abdulkadir Meragî, Türk musikisinin temelidir. Do: Allah’ın Latince adıdır, hislik makamıdır. Bilgi güçtür, güç bilgidir. En iyi öğrenme öğretmektir. Beyin tanrısal bir parçacıktır. Atomun altı hiçlik makamıdır. Bir âlim hayatında en az bir kez tekfir edilmemişse ben ona âlim demem. Kant’ın doktora tezinin kapağında besmele yazar.”

Galeri