Faaliyet Detay

PROF.DR. NECDET NEYDİM: MASALLAR TOPLUMDAKİ ROLÜMÜZÜ ÖĞRETİYOR

Prof. Dr. Necdet Neydim, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin (TDED) ve Eyüpsultan Belediyesi’nin desteğiyle düzenlediği haftalık söyleşi programı “Cumartesi Buluşmaları”nda “Masalın Çocuğa ‘Göre’liği” başlıklı bir konuşma yaptı.

Akademisyen yazar Prof. Dr. Necdet Neydim, konuşmasında masalların alt metinleri üzerinde durarak fertlerin rol modellerini ortaya koyduğunu vurguladı. Batı ve Doğu kaynaklı masal klasiklerini tahlil ederek birbirleriyle benzeşen ve ayrılan yönlerini değerlendiren Neydim, masallardaki imgelerin güçlü birer altmetin oluşturduğunu ifade ederek toplumdaki kadın ve erkek rollerin çerçevesini belirleyecek kadar etkili olduğunun altını çizdi. 

 

‘SÖZDEN YAZIYA GEÇEN MASALLAR DONMUŞTUR’

“Masallardaki ölüm gerçek değildir” diyen Neydim, yiyeceklerin, eşyaların, olayların ve karakterlerin sembolik anlamlar taşıdıklarını, ölümün de genel olarak bir sürecin bitip diğerinin başlamasına işaret ettiğini belirtti. Masalların temelinin sözlü kültür olduğuna, birkaç yüzyıl öncesine kadar yazıya geçirilmediğine dikkat çeken Necdet neydim, “Masallar anlatana göre şekillenen, sözlü kültürün önemli bir parçası olan metinlerdir. Anlatıcının yorumu, masalı bambaşka bir yöne taşıyabilir. Sonraları yazıya geçen masallar da yüzyıllar içinde anlatıla anlatıla şekillenmiştir. Ancak sözlü kültürden yazılı kültüre geçinde masalın değişim, dönüşüm ve gelişim süreci de donmuştur. Metinlerin şekillendirilmesi dondurulmuştur” dedi.