GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜRKÇENİN �...

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜRKÇENİN İMLASI -ULUSLARARASI SEMPOZYUM-

06/12/2024

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜRKÇENİN İMLASI
-ULUSLARARASI SEMPOZYUM-
7-9 Mayıs 2025-İstanbul

 

          İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Uluslararası Balkan Üniversitesi (Makedonya) ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) tarafından 7-9 Mayıs 2025 tarihlerinde İstanbul'da Geçmişten Günümüze Türkçenin İmlası başlıklı uluslararası bir sempozyum düzenlenecek.

 

          TESPİT, ÇÖZÜM ÖNERİSİ VE BİLGİLENDİRME

          Onur Kurulu İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Lütfi Sunar, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevtap Kadıoğlu, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem’den müteşekkil sempozyum, Türkçenin imla, yazım ve söyleyiş açısından durumuna dair farklı görüşlerin dile getirilmesi, imla ve yazım kurallarının tarihî seyrinin ortaya konularak belli başlı meselelerin tespit edilmesi, imla meselelerine dair çözüm önerilerinin sunulması ve bu önerilerin resmî kurum, kuruluş ve kamuoyu ile paylaşılması amacını taşıyor.

 

          TÜRKÇENİN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM 

          Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem, derneğin kuruluş amacı doğrultusunda Türkiye Yüzyılının ihtiyaçlarına cevap verecek, çelişkilerden uzak, basit, anlaşılır, kafa karışıklığına yol açmayan ve ideolojik dayatmalardan arındırılmış yeni bir "İmla Kılavuzu" önerisinde bulunduklarını belirterek Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kadir Yılmaz tarafından hazırlanan ve TDED Yayınları arasından çıkan “Yazım Kılavuzu ile İlgili Tespit ve Öneriler” başlıklı çalışmasını yayımlamakla ilk adımı attıklarını kaydetti. “Geçmişten Günümüze Türkçenin İmlası Uluslararası Sempozyumu”nun aynı amaçla Türkçenin geleceği için atılmış önemli bir adım olduğunu belirten Genel Başkan Erdem şunları söyledi: 

          “TDK tarafından bugüne kadar, pek çok imla kılavuzu değişiklikler yapılarak onlarca defa yayımlanmıştır. Ancak geçen bunca zamana rağmen üzerinde mutabakat sağlanan, kendi içinde tutarlı, toplumda kabul gören bir ‘İmla Kılavuzu’ hazırlanamamıştır. Alıntı kelimelerin yazımından birleşik kelimelerin yazımına, uzatma ve inceltme işaretlerinin kullanımından yabancı dillerden alınan kelimelerde çift ‘l’ harfinin yazımına kadar birçok konuda fikir birliğine varılamamış ve kafa karışıklıkları giderilememiştir. Aksine bir asra yakın sürede TDK tarafından belirlenen imla kurallarının toplum tarafından kabul görmemesine ve güçlü bir gelenek oluşmamasına sebep olmuştur. Bunu artık görmemiz ve gerekeni yapmamız gerekiyor. Bu kapsamda ‘Geçmişten Günümüze Türkçenin İmlası Uluslararası Sempozyumu’nu düzenleyerek, sağlıklı bir zeminde dilbilimciler ve uzmanlar tarafından tartışılıp olgunlaştırılmasına imkân vererek imla meselesini nihayete erdirmeyi hedefliyoruz.”

 

          İMLA MESELESİ HER YÖNDEN DEĞERLENDİRİLECEK

          Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, İstanbul Üniversitesi, Uluslararası Balkan Üniversitesi ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği iş birliğiyle “Geçmişten Günümüze Türkçenin İmlası Uluslararası Sempozyumu”nu Türkçenin imla ve yazım meselelerinin tarihî arka planıyla akademik ve bilimsel ortamlarda tartışılmasına imkân tanımak amacıyla düzenlediklerini ifade etti. Prof. Dr. Çoruk, medyada Türkçenin kullanımı, dijital çağda dilde yaşanan gelişmeler, konuşma dili, yapay zekânın dilin gelişimine etkisi gibi konuların da yer aldığı sempozyum kapsamı hakkında şu bilgileri verdi: 

          “Türkçenin imlası güncel bir mesele olmaya devam ediyor. Bu meselenin yurt dışı ve yurt içinden uzmanlar tarafından bilimsel bir ortamda tartışılması ve sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılması hedefiyle yola çıktık. Türk lehçelerinin imla tecrübelerinin tespit edilmesi, Türkçenin imla ve yazımında karşılaşılan meselelerin ortaya konulması, Türkçenin imlasının tarihî seyrinin değerlendirilmesi, ilköğretimden üniversiteye kadar eğitim öğretimin tüm kademelerinde imla meselesinin ele alınması, Türkçenin imla birliğinin sağlanması için yapılabileceklerin bilimsel bir ortamda tartışılarak çözüm önerilerinin sunulması bu sempozyumun konuları arasındadır. Ayrıca Türkçenin imlasıyla ilgili olarak eski ve yeni bilgileri, uygulamaları karşılaştırmak, yeni yaklaşımlar ile meseleye odaklanmak, meselelere farklı ve yeni çözüm önerileri üretmek mümkün olacaktır. 7-9 Mayıs 2025 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Genel Kurul Salonunda gerçekleşecek sempozyumda yurt içi ve yurt dışından pek çok akademisyen bir araya gelecek ve Türkçenin imla meselesini her yönüyle değerlendireceklerdir.”

 

          SEMPOZYUM KONULARI

          Sempozyumun ana amacı kapsamında aşağıdaki konularda bildiri kabul edilecektir.

  • Ortak Türk alfabesi meselesi
  • Alıntı kelimelerin yazımı
  • Birleşik kelimelerin yazımı
  • Noktalama işaretlerinin kullanımı
  • Tarihî metinlerin Türkiye Türkçesine aktarılmasında dilin kullanımı meselesi
  • Medya dili ve sorunları
  • Dijital ortamda Türkçenin kullanımı meselesi
  • Yapay zekâ ve Türkçenin geleceği
  • Tarih boyunca imla tartışmaları

 

          SEMPOZYUM TAKVİMİ

          Özet Teslim Son Tarihi : 10 Şubat 2025

          Kabul Edilen Özetlerin Bildirimi: 3 Mart 2025

          Sempozyum Programının İlanı : 14 Nisan 2025

          Sempozyum Günleri: 7-9 Mayıs 2025

          Tam Metinlerin Teslimi: 30 Haziran 2025

 

          BAŞVURU İÇİN

          www.tded.org.tr resmî sitesinde yer alan “Türkçenin İmlası Sempozyumu” sayfasında ayrıntılı bilgilere ve başvuru yönergesine ulaşılabilir:  https://www.tded.org.tr/tr/faaliyetler/turkcenin-imlasi-sempozyumu 

 

          SEMPOZYUM ÇAĞRI METNİ

          Değerli Meslektaşım,

          İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Uluslararası Balkan Üniversitesi (Kuzey Makedonya) ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği tarafından 7-9 Mayıs 2025 tarihlerinde İstanbul'da Geçmişten Günümüze Türkçenin İmlası başlıklı uluslararası bir sempozyum düzenlenecektir. 

          Sempozyumun açılış konuşmasını Prof. Dr. Mertol TULUM yapacaktır.

        Geçmişten Günümüze Türkçenin İmlası Uluslararası Sempozyumu’na katılmak için bildiri başlığı ve 200-250 kelimelik Türkçe ve İngilizce özet ile birlikte başvuru formunu doldurarak [email protected] adresine ulaştırmanız gerekmektedir. 

          Sempozyumla ilgili diğer bilgiler ekte sunulan sempozyum afişinde ve belgede yer almaktadır.

          Sempozyumda sunulacak olan bildirilerin özgün değer taşıması, alana yenilik getirmesi, daha önce başka bir bilimsel toplantıda sunulmamış veya herhangi bir yerde yayımlanmamış olması önem arz etmektedir. 

          Sempozyuma İstanbul dışından katılacak ve bildiri sunacak konuşmacıların ulaşım ve konaklama masrafları sempozyum düzenleme kurulu tarafından karşılanacaktır. 

          Geçmişten Günümüze Türkçenin İmlası Uluslararası Sempozyumu'na katılımınız bizleri memnun edecektir.

          Prof. Dr. Ali Şükrü ÇORUK
          Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı

Galeri