TDED DÜZCE ŞUBESİ BAŞKAN KARAYİĞİT İLE DEVAM DEDİ
10/08/2024Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Düzce Şubesi, Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü ve TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem’in teşrifiyle ilk olağan genel kurulunu gerçekleştirerek Miraç Karayiğit’i yeniden başkan seçti.
Düzce Prof. Dr. Erol Güngör Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen TDED Düzce Şubesi 1.Olağan Genel Kurul’da Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü ve TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem birer konuşma yaptı. Programa TDED Genel Merkez yöneticilerinden Genel Başkan Yardımcıları Faysal Atmaca, Orhan Albayrak, Hacer Aktürk Genel Sekreteri Cemal Özdemir, Genel Muhasibi Feridun Tekbıyık, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Erdem, Salih Güzel, Elif Tokkal, Eyüp Taşkıran ile Düzce şehrinin il müdürleri ve protokolü katıldı.
TÜRKÇEYE SAHİP ÇIKAN DERNEK
Düzce Valisi Selçuk Aslan, konuşmasında Türkçemizin hayatımızın her alanında doğru şekilde kullanılması ve gelecek nesillere düzgün aktarılması adına çalışmalar yapan derneği tebrik ederek yeni seçilen yönetime başarılar diledi.
Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin Düzce’de bir şubeyle var olmasını sonuna kadar desteklediklerini belirterek, “Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Düzce Şubesi’nin ilk kongresi vesilesiyle Dernek Başkanı, kıymetli büyüğümüz Sayın Ekrem Erdem ve yönetimini şehrimizde misafir etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Türkçenin, kökten geleceğe aktarımı ve dilimizin gelişmesine katkı sağlayan çalışmalara bir destek de şubemiz aracılığıyla Düzce’mizden olacak. Yeni yönetim hayırlı olsun.” dedi.
DİLİMİZİN YOZLAŞMASINA İZİN VEREMEYİZ
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin kuruluş sebebi, ilke ve amaçları ile faaliyet alanları üzerine bir konuşma yapan TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, millî kimliğin inşasının dil ile mümkün olduğunu vurgulayarak, “Bu yüzden şiarımız ‘Dilimiz kimliğimizdir.’” dedi. Kadim kelimelerimizin bir bir yok edildiğine ve yerine uydurukça ile yabancı kelimelerin kondurularak kelime değeri günden güne azalan bir “kuş dili”ne dönüştürüldüğüne dikkat çeken Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Derneğimiz dil şuurun yerleşmesi ve güçlenmesi için faaliyet yapmak ve bu çizgideki kurum ve kuruluşlarla işbirliği sağlamak amacıyla ‘Dilimiz Kimliğimizdir’ şiarıyla kuruldu. O günden bugüne çok önemli faaliyetlere, projelere ve programlara imza attık. Yayınlar, faaliyetler, bilhassa tabelaların Türkçeleşmesi, F Klavye’nin yaygınlaşması ve İmla Kılavuzu’nda dilimizi doğru kullanmayı zorlaştıran kısımların tespiti ile ilgili çalışmaların olumlu sonuçları Türkiye kamuoyuna yansıdı.”
MİLLÎ KİMLİK VE DİL İLİŞKİSİ
Dildeki yozlaşmanın ve indirgemelerin en çok millî kimliğimize zarar verdiğini dile getiren Genel Başkan Ekrem Erdem, “Dilimizin karşı karşıya kaldığı sorunları yalnız bir dil sorunu olarak görmemek gerekir.” dedi. Kendi dillini, kültürünü kaybederek başka bir milletin kültür dairesi içine giren milletlerin tarih sahnesinden silinip gittiklerini belirten Erdem, dünyanın en ünlü düşünürlerinden alıntılar paylaşarak dil meselesinin binyılları aşan bir konu olduğuna dikkat çekti. “Toplumlar, millet olmayı ortak bir dile sahip olmakla elde eder; millî varlıklarını da kendi dilleri ile koruyabilirler.” diyen Erdem, dilleriyle bağları zayıfladığı için sürüleşip sömürgeleşen ve bir süre sonra da kimliksizleşerek yok olup giden milletlerin ibretlik hikâyelerinden örnek almak gerektiğini ifade etti.
DİL POLİTİKASI
Cumhurbaşkanımızın “Vatanı önce dil, sonra ordu bekler.” sözünü hatırlatan Genel Başkan Ekrem Erdem, dil savunmasının vatan savunması olduğunu belirtti. “Dünyada söz sahibi bir ülke olmak istiyorsak dilimize sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. Güçlü medeniyetler güçlü dillerle inşa edilebilir. Yüksek bir kültür seviyesine erişmek, yüksek seviyede bir kültür diline sahip olmaktan geçer.” diyen Erdem, millî dil politikası üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini söyledi.
DİL HASSASİYETİYLE KUŞANMIŞ BİR MÜCADELE
Kurul’da konuşan TDED Düzce Şube Başkanı Miraç Karayiğit, 2008 yılında Genel Başkan Ekrem Erdem’in öncülüğünde başlayan 16 yıllık kültür ve medeniyet mücadelesini Düzce’de sürdürmek amacıyla şubeyi kurduklarını dile getirerek şunları söyledi:
“Hayatımızın her lahzasında bizimle olan duygularımızı iyiye güzele ve doğruya yönlendirebilmemiz için, en büyük gücümüz insanlık medeniyetinin aydınlıklarını içinde barındıran kültürel ve edebî varlığımızdır. Bu varlık bizlerin iş ve ev arasında sıkışmış bedenlerini bu tutsaklıktan kurtaracak ve bizi sosyal medya ve teknoloji hapishanesinden çıkaracak olan en önemli unsurdur. Hiçbir meslek yaş ve cinsiyet ayrımı gütmeden bizleri sevgiye, merhamete, daha iyiye ve daha güzele yönlendirmeyi amaç edinmiş; membaı binlerce yıllık edebî ve kültürel değerlerimiz olan derneğimizin şehrimizin yüzlerce yıllık mayasında var olan sevgi, hoşgörü ve daha pek çok kültürel mirasla beraber uyum içinde daha iyiye daha güzele doğru durmadan ve süreklilikle ilerleyeceğine inanıyorum. Bu dil ve edebiyatla kuşanmış medeniyet yürüyüşümüzde bizleri yalnız bırakmayarak bu mücadelemizde göstermiş olduğunuz desteğinizden dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum.”
DÜZCE ŞUBESİ’NDE YENİ YÖNETİM
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Düzce Şubesi’nin 1. Olağan Genel Kurulu’nda belirlenen organlar şu şekildedir:
Yönetim: Miraç Karayiğit (Başkan), Ahmet Baran, Ferit Kaya, Ayten Meriç Kaşıkoğlu, Şermin Satılmış Karadaş, Çağla Ayoğlu, Coşar Uluışık, Mutlu Şen, Ümmühan Güliz Orhan, Uğur Duman, Ramazan Erdem.
Yedek Yönetim: Söngül Dudak, Ayşe Selma Erdem, Uğur Türkseven, Yavuz Selim Erdem, İrfan Kırca, Esra Koz Albayrak, Tuğba Kandemir Güler, Gözde Ustaoğlu, Ahmet Koç, Ahmet Enes Badur, Kemal Eren Demirezen.
Denetim Kurulu: Serkan Hamzaoğlu, Ümmühan Hamzaoğlu, Özlem Albayrakoğlu.
Yedek Denetim Kurulu: Halime Akdoğan, Emine Nur Karayiğit, Yahya Ahmet Akdoğan.
Disiplin Kurulu: Fatma Kızılelmas, Hakan Şengönül, Ümit Çengel.
Yedek Disiplin Kurulu: Vesile Badur, Kenan Göktepe, Selçuk Meral.
Şube İstişare Kurulu: Süleyman Göksoy, Sezai Şahin, Şerif Demir.
MİRAÇ KARAYİĞİT KİMDİR?
İlk ve orta öğrenimini Malatya’da tamamlayan Karayiğit, Malatya Akçadağ Anadolu Öğretmen Lisesinden mezun oldu. Çukurova Üniversitesinde lisans eğitimini, Düzce Üniversitesinde yüksek lisans eğitimini tamamladı. ilk şiir kitabı olan On İki Saklı bahar 2018 yılında yayımlandı. Düzce ve Malatya’da çeşitli yerel gazetelerde düzenli olarak köşe yazarlığı yapmakta olan Karayiğit, halen Yalova Üniversitesi Hukuk fakültesinde lisans eğitimine devam etmekte olup Evli ve bir çocuk babasıdır.