TDED KOCAELİ 3. GEKBUZE ŞİİR AKŞAMI
13/03/2024Türk Dil ve Edebiyat Derneği – TDED Kocaeli Şubesi’nin geleneksel hale getirdiği Gekbuze Şiir Akşamları’nın üçüncüsü “Zulme karşı şiir” temasıyla gerçekleşti. Ülke geneli ve Gebze’den 13 şair şiirlerini Gazze’de ve tüm dünyada, mağdurlar için dile getirdi.
Türk Dil ve Edebiyat Derneği – TDED Kocaeli Şubesi’nin geleneksel hale getirdiği Gekbuze Şiir Akşamları’nın üçüncüsü Gebze, Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde, “Zulme karşı şiir” temasıyla gerçekleşti. Gecede sahneye çıkan şairler Gazzeliler başta, tüm mazlumlar adına şiirler okudu. Salonu doldurarak şairleri yalnız bırakmayan tüm Kocaelili edebiyatseverler memnun ayrıldı. Etkinliği Kocaeli Üniversitesi akademisyenlerinden, çeşitli dönemlerde AKP’den Erzurum ve Kocaeli Milletvekili adayı olan Prof.Dr.Bahattin Türetken, Çayırova Esnaflar Derneği Başkanı Mehmet Atik de takip etti.
TDED Kocaeli Şube Başkanı eğitimci yazar Musa Yaşaroğlu etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada programa desteklerinden ötürü Kocaeli Büyükşehir ve Gebze Belediyeleri’ne şükranlarını sundu. Yaşaroğlu, “Bu güzel şiir yolculuğuna katkı sunan TDED Kocaeli şubesi ekibine ve genç şair öğrencilerimize, hep yanımızda olan kıymetli sanatçımız Ünal Dursun hocama da özellikle teşekkür ediyoruz. Dernek olarak bölgemizde yine kültür ve edebiyatın nabzını attırmaya, gündemini belirlemeye devam edeceğiz inşallah” dedi.
Kadıgil Gayrimenkul, Pergel Eğitim ve Tecmen Otomotiv tarafından da desteklenen etkinlikte sunuculuğu İrem Beyaz üstlendi. Şairlere şiirleri esnasında halk ozanı ve eğitmeni Ünal Dursun bağlamasıyla eşlik ederken sevilen türküleri sunarak da katkıda bulundu.
ŞİİRE DÜNYA KURMAK VAKTİ
Sunucu İrem Beyaz etkinliğin açılışında konukları, “Kitap gönüllü, kitap sözlü nefeslerin sözlerini duymak ve duyurmak vakti. Şiir olup yağmak bahçelere. Şiire dünya kurmak vakti. Geçmişi günümüze katıp hasbihal etme vakti. En samimi ve içten duygularla tüm konuklarımızı selamlıyorum. İnşaAllah keyif alacağınız, keyifle dinleyeceğiniz bir program olmasını temenni ediyoruz. Sizleri aramızda görmekten mutluluk duyuyor ve teşekkürlerimizi iletiyoruz. Hoş geldiniz sefalar getirdiniz” diye selamladı.
DİNİ VE İNSANİ BİR VAZİFE
İlhan Bardakçı’nın Kudüs’e dair bir anısını yine kendi cümleleriyle aktardıktan sonra, “Bugün Filistin’de, Gazze’de bir vahşet; bir soykırım ve bir katliam yaşanıyor. Tüm insanlığın utanç duyduğu adeta bir katliam yaşanıyor. Ancak inanıyoruz ki elbet bu zulüm bir gün bitecek. Umudumuz bu yönde, dualarımız bu yönde. Dini ve insani bir vazife aslında bizim için onların yanında olmak. Tarihi bir görev. Hem de bunca verdiğimiz şehitten sonra bir vefa borcu.Biz de GEKBUZE şiir akşamında TDED olarak ‘Şiir en çok da zulme karşı okunur’ diyoruz’ diyerek mikrofona TDED Kocaeli Şube Başkanı Musa Yaşaroğlu’nu davet etti.
ETKİNLİK ÖNCESİ GEBZE GEZDİRİLDİ
Program onurluk takdimi ile sona erdi. Öte yandan şehir dışından programa katılan konuk şairler etkinlik öncesi TDED Kocaeli Şube Başkanı Musa Yaşaroğlu ve yönetimi tarafından dernekte ağırlandı. Çoban Mustafapaşa Camii ve Külliyesi başta olmak üzere ilçe merkezinde tarihi yerler gezdirildi. Programda etkinliğe katılan şairlerin özgeçmişlerine dair bilgilendirmede de bulunuldu.
MUSTAFA ÖZÇELİK
“Cümlelerle kurulu dünyasına fikirleriyle ışık tutar şair, yüreğindeki kabuğu çatlatıp yaşama kök saldığında yaşam ona, şiirin yolunu, daha geniş bir ifadeyle yazmanın yolunu gösterir. Şair de, şiirleriyle insanın mücadelesine ışık olur, direnç olur.”
Eskişehir’in Günyüzü ilçesinde dünyaya gelen Mustafa Özçelik yazarlığının yanı sıra topluma kazanılmış bir öğretmendir. Bursa Eğitim Enstitüsü Türkçe bölümünden mezun olmuş ve Anadolu Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde lisansını tamamlamıştır. 1976 yılında öğretmenlik görevine başlayan ve sonrasında akademik alanlarda da çalışan Özçelik, Temmuz 2002’de emekli olarak yazım hayatına devam etmiştir. İlk şiiri 1975’te Gelişme Dergisi’nde, ilk yazısı 1978’de Mavera Dergisi’nde yayımlandı. Sonraki şiir ve yazı çalışmaları başta Mavera, Yedi İklim, Kayıtlar ve Düşçınarı olmak üzere, Bu Meydan, Martı, Kubbealtı Akademi, Taşra Edebiyat, Vuslat ve Diyanet gibi bir çok dergide yayımlandı.
ŞÜHEDA TAHMAZ
“Şiir öyle bir gökyüzüdür ki sizin kalplerinize uçar. Şiir öyle bir gökyüzüdür ki yıldızlar gündüz vakti ışıldar. Öyle bir gökyüzüdür ki şiir ay ve güneş kelimelerin kemalesi olur,”
25 Ocak 2002 Gebze doğumlu dernek üyesi Şüheda Tahmaz öğrenmeyi, araştırmayı ve yeni deneyimler edinmeyi bir yaşam şekli olarak benimsemiştir. Çeşitli dergilerde deneme ve şiir türünde eserleri yayımlanmış olan Tahmaz’ın İhtilâl Dergisi’nde eserleri yayımlanmaya devam etmektedir. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Psikoloji bölümünde eğitimine sürdürmektedir.
ZEYNEP ARKAN
“Şairin evreni geniştir; öyle geniştir ki, uçsuz bucaksız ovaları, yüksek dağları, gürül gürül akan ırmakları ve yıldızlı bir gökyüzündeki bütün yıldızları alır içine. Yüzyıllardan akıp gelen insanlığın bütün kültür mirasını, insanın daha güzel bir dünya kurma yolundaki yürüyüşüne sığdırabilir”
Zeynep Arkan, 1975 yılında Adapazarı’nda doğmuştur. Sakarya Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünden mezun olan Arkan lise yıllarında arkadaşlarıyla birlikte Yaklaşım adında tek sayılık bir dergi çıkarmıştır. İlk şiiri Taşınmak, Ocak 2004’te Dergâh Dergisi’nde yayımlandı. Şiir, yazı ve şiir eleştirileri Heves, Kökler, Hece, Dergâh gibi dergilerde yayımladı. İlk kitabı İkrar 2006’da, ikinci kitabı Orada Merhamet Varmış 2015’te yayımlandı. İkinci kitabıyla ESKADER Şiir Ödülü’nü, 2020’de de Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü’nü aldı.
BESTAMİ YAZGAN
“Bestami Yazgan, medenî denilen; ama gerçekte madenî özellikler taşıyan çağımızda, gönül ve ömür toprağımızı saf şiir sularıyla sulayan, kuşluk vakitlerinin kuşlu saatlerinde yazdığı şiirlerle gönül güvercinlerimizi besleyen, bulanık ve bunalmış düşüncelerimizi demleyen bir gönül insanıdır.”
Aralık 1957 yılında Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı. 1978 yılında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Şiir, masal ve hikâye türlerinde yüzün üzerinde eseri bulunan yazar, evli ve dört çocuk babasıdır. 2015 yılından itibaren ülke çapında öğrenciler arasında “Bestami Yazgan Şiir Yarışması” düzenlenmeye başlandı. Farklı üniversitelerde eserleriyle ilgili tezler hazırlandı. Şiir dalında yurt içi ve yurt dışında birçok ödül alan şairin eserlerinden bazıları bestelendi, bazıları da ders kitaplarına girdi.
BETÜL ZARİFOĞLU
Türk şiirinde dil, söyleyiş ve kimliğiyle özel bir yere sahip isimlerin başında gelen Cahit Zarifoğlu’nun kızı. Cafcaf Dergisi’nde mizah yazıları yazdı ve Cafcaf’taki yazılarını kitaplaştırdı.
HARUN YAKARER
Harun Yakarer, 1988 Konya doğumludur. 9 Eylül Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü mezunu. Şiir merakı üniversite yıllarında divan şiiri okuyarak başladı. 2013 yılında Temrin Dergisi’nde ilk şiiri ‘Ellerim’ adıyla yayımlandı. Yazı hayatına Muhit Dergisi’nde devam eden şairin kitabı, “Suya yansıyan” Ocak 2020’de yayınlandı.
YAHYA ÇERKEZ
Gebze Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu, Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencisi ve dernek üyesi.
ENES YAYLALI
Enes Yaylalı. 1999 Konya doğumlu. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında lisans eğitimini tamamladı. 3. Yeni Dergisi imtiyaz sahibi.
Hafızalarımızda yarınlara dün bırakacak cümleleri bir de konuğumuzdan dinlemek için kendisini sahneye davet ediyorum.
YUNUS KARADAĞ
1991 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Şiirleri İtibar, Muhit, Ayasofya ve Yedi İklim Dergileri’nde yayımlandı. İlk şiir kitabı Gökyüzü Koşarken 2020 yılında yayınlandı.
RABİA TONLAK
Fizyoterapi ve Eczane teknikeri, dernek üyesi. 2020 yılındaki Bir Şiir Bir Nefes Yarışması, 18-24 yaş kadın grubu Türkiye birincisi.
SEYYİD ENSAR
1990 yılında Kırıkkale’de dünyaya geldi ve eğitim hayatını memleketinde tamamladı. İtibar, Ayasofya ve Muhit Dergileri’nde şiirleri yayımlandı. İlk şiir kitabı ‘Mağlubiyet Karinesi’ 2018 yılında, ikinci şiir kitabı ‘Gerçeklerle Aramdaki Mesafe’ 2023’te yayınlandı.
KAMIL ÇAKIR
Kamil Çakır, 1968 yılında Trabzon’un OF İlçesi’nin Bölümlü Köyü’nde dünyaya geldi. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini mezunu. Çeşitli dernek, vakıf, ve kulüplerde yönetim kurulu üyeliği ve yöneticiliği yaptı ve yapıyor. Türk Dili ve Edebiyatı Derneği Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı. Çeşitli gazete ve dergilerde şiir ve yazıları yayımlandı. Sinedeki Cevher, Kristal Kelebekler ve Medeniyetimizin Mimarları adlı deneme, Hazan ve Gülsema adlı şiir kitapları bulunmaktadır.
HACER ALİOĞLU
Yakuti mahlasıyla şiirler yazan Hacer Alioğlu Yakuti, aslen Kastamonulu’dur. Türk Dili ve Edebiyatı Derneği Kocaeli Şube Yönetim Kurulu Üyesi, Kocaeli Kadın Şair ve Yazarlar Platformu kurucusu ve KENTKA üyesi. Kültür Bakanlığı’na kayıtlı halk şairi. Şiirleri birçok dergi, gazete ve tanıtım kitaplarında yayımlandı. Hakkında, Gazi Üniversitesi’nde tez çalışması yapıldı. İki şiir kitabı yayınlandı.