TÜRKÇE YILINDA TÜRKÇE ŞÛRASI TOPL...

TÜRKÇE YILINDA TÜRKÇE ŞÛRASI TOPLANIYOR – MAHMUT ERDEMİR

12/11/2021

2021 yılı, Türk dili ve kültürünün en önemli şahsiyetlerinden Yunus Emre’nin vefatının 700. yıl dönümü olması münasebetiyle UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındı.

Akabinde; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak kutlanmasına ilişkin Genelge yayımlandı.

Söz konusu genelgede; “Dünya Dili Türkçe” adıyla yurt içinde ve dışında etkinlikler düzenlenmesine özellikle vurgu yapıldı.

Türk edebiyatının önemli şairlerinden “Bizim Yunus”u anmak, anlamak, anlatmak; diğer yandan yer yüzünün en eski, en köklü dillerinden biri olan Türkçenin hak ettiği değere kavuşması için bundan iyi fırsat olur mu?

Yıl bitiyor.

Takip ediyorum, toplumsal farkındalık adına; televizyonların ana bültenine konu olacak, ulusal gazetelerde yer bulmuş, sosyal medyada günlerce konuşulmuş bir etkinlik yok.

Bazı kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarından konuya ilgi duyanlar elbette oldu. Onları, gösterdikleri hassasiyet ve çaba için kutlamak gerek.

Şimdi, Yunus Emre ve Türkçe adına sevindirici bir şura hazırlığı var.

Şura ne demek?

Şura; Danışma, istişare demek.

Kamuoyunda, edebiyat, dil ve düşünce merkezli faaliyetleri ile tanınan Türkiye Yazarlar Birliği, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinin desteği ile dilimizin dünü, bugünü ve yarınının konuşulacağı geniş katılımlı bir şûra toplayacak.

26-27 Kasım 2021 tarihlerinde Ankara’da toplanacak Şûrada dünyanın en eski ve en yaygın dillerinden biri olan Türkçe’nin meseleleri ve çözüm önerileri konuşulacak.

Dilcilerin yanı sıra akademisyen ve felsefecilerin bildirileri ile katkı sağlayacakları şurada hangi konular gündeme gelecek?

Şura hazırlık çalışmalarını yürüten TYB’nin web sayfasında bu konuda bir duyuru haberi yayınlandı.

Habere göre; Şûra’da konuşulacak-tartışılacak konu başlıkları:

“Günlük dil, konuşma dili,

Yazı dili,

Eğitim-öğretim dili,

Ders kitaplarının dili, ilk ve orta öğretimde kelime haznesi,

İlim dili-akademik dil,

Felsefe dili,

Fen bilimlerinin dili

Din dili (ilahiyat dili),

Hukuk dili-kanun dili,

Devlet dili, resmî yazışma dili, devlet metinlerinin dili (kanun, tüzük, yönetmelik vb.)

Edebiyat dili,

Haberleşme-iletişim dili (medya dili)

Bilişim dili

Sahne dili

Tercüme dili,

Tıp dili,

Spor dili,

Dilbilgisi, gramer meselesi,

İmlâ-yazım meselesi,

Yabancı dille öğretim,

Yabancılara Türkçe öğretimi,

 

Türk dünyasında ortak Türkçe.”

Elbette dil hepimizin ve hepimizin de bu konuda büyük bir hassasiyet göstermesi gerekir.

Dil konusunda 50 yıldır büyük mücadele veren, sözlük yazan, dil meselesine dikkat çekmek için kitaplar neşreden, Türkçeyi istila eden ve her gün biraz daha etkisini artıran yabancı dil tehlikesine dikkat çeken D. Mehmet Doğan bu şuranın gerçekleşmesine büyük önem veriyor.

Diğer yandan, günümüzün önemli felsefecisi, TYB Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan bu şuranın kamuoyunda bir farkındalık oluşturacağını, akademi dünyası dahil tüm alanlarda konuşulan, yazılan Türkçenin gerçek gücüne kavuşmasına vesile olacağını belirtiyor.

Doğrusu; Türkçenin bütün boyutlarıyla ve derinlemesine ele alınıp değerlendirileceği, ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmek üzere sonuç bildirgesinin yayınlanacağı şuraya, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinin desteği de oldukça önemli.

Devlet ve millet olarak, “Türk” kimliğimizin en önemli belirleyicisi Türkçeyi korumak zorundayız. Korumanın da ötesinde, günümüzün değişen kültürel, bilimsel ve teknolojik değişimleri karşısında varlığını koruması için yeni kavramlar, yeni kelimelerle Türkçenin desteklenmesi, zenginleştirilmesi gerekir.

 

Kaynak: https://www.anadolugazete.com.tr/turkce-yilinda-turkce-surasi-toplaniyor-5099yy.htm

Galeri