TDED KONYA ŞUBE BAŞKANI ULUTÜRK'TEN MERAM'A DAİR İKİ ESER
Resmi Büyütmek İçin Tıklayın!
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (DED) Konya Şube Başkanı Muammer Ulutürk'ün kaleme aldığı ‘Meram Şehrengizi’ ve ‘Vadi-i Meram’ isimli iki eser, Konya Meram Belediyesi Kültür Yayınları arasından okuruyla buluştu.
MERAM ŞEHRENGİZİ
Şehrengizler şehirlerin doğal ve tarihî güzelliklerini, sanat ve meslek dallarında ün yapmış kişilerini anlatan eserlerdir. Bir şehirde ikamet etmekle onu yaşamak arasında fark vardır. Bir şehri yaşayanlar onun güzellikleri görürler ve yazılarının, sohbetlerinin konusu yaparlar. Geleneklerin, âdetlerin, kelimelerin ve şeylerin gündelik meşgaleler arasında kaybolup gitmesine razı olmazlar. Meram, tarihi Neolitik zamanlara kadar uzansa da asıl kimliğini tıpkı Konya gibi Türkiye Selçukluları döneminde kazanan, Konya şehir merkezinin yanı başında yeşil dokusu, tarihi ve kültürel özellikleriyle öne çıkmış bir yöremizdir. Türklerin Anadolu’ya gelişinden sonra Türk-İslam idare ve düşünce tarihine izler bırakmış olan sultanlardan devlet adamlarına, ulemadan eşrafa önemli kimselerin yazlık yurdu, ahalinin de mesiresi olmuştur. “Meram Şehrengizi”nde şehrin güzel mekanlarından, öykülerinden ve örnek insanlarından kesitler sunulmuştur.
VÂDİ-İ MERAM
Edebi hareketlerin, sanat akımlarının, tarihe iz bırakmış kişilerin yaşam öykülerinin, yahut bir köy, belde, yöre ya da şehrin tarihi, sosyolojik ve folklorik özelliklerini konu edinen monografiler yazı dünyasının kaynak eserlerinden sayılırlar. Bir yöre monografisi olan “Vâdi-i Meram”, ilk iskanı Türkiye Selçukluları zamanından çok daha eski dönemlere uzanan, Konya şehir merkezinin batısında bir yerleşim yeridir. Bu eser, Tavusbaba sırtlarından batıya doğru, Loras Dağı’nın eteklerine uzanan bağlar ve bahçelerin bezediği yeşil vâdinin geçmiş zamanlarını, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş tarihi özelliklerini, geleneklerini, iktisadi yapısını, efsanelerini belgelere ve sözlü tarihe dayalı olarak ele almaktadır.
*
Doç. Dr. Muammer ULUTÜRK 1969 Konya doğumlu. Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Eski Çağ Tarihi Öğretim Üyesi.
Akademik çalışmalarının haricinde şehir tarihi çalışmaları yapıyor ve Mahalle Mektebi dergisinde zaman zaman fotoğraf yazıları kaleme alıyor. Dört kişisel fotoğraf sergisi açtı ve çok sayıda karma fotoğraf sergilerinde yer aldı. Bir dönem Kâğıt Edebiyat-Sanat dergisini çıkardı.
Dünyanın bir çok ülkesini görme imkanı buldu ve gözlemlerini dergi ve gazetelerde yayımladı, tv programlarına konuk oldu. Fotoğrafname adlı eserine Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2019 yılının en iyi deneme kitabı ödülü verildi.
Birçok STK’nın yönetim kurullarında görev alan ve üyelikleri bulunan Ulutürk halen Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Konya şube başkanıdır.