TDED MANİSA İRFAN MECLİSİ’NDE USTALAR KONUŞULDU
Resmi Büyütmek İçin Tıklayın!
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi tarafından her ay gerçekleştirilen “Manisa İrfan Meclisi Edebiyat Sohbetleri” Eylül ayı programı gerçekleştirildi. Konu ve konuklarıyla katılımcıların memnuniyetlerini ifade ettikleri program 1Eylül 2022 Perşembe akşamı Manisa İrfan Meclisi Salonu’nda yapıldı. Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Meteoroloji İl Müdürü Emrullah Bayraktar, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Haşim Yener Bilir, CBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Sami İlker, Celal Bayar Üniversitesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, Manisa Müftülüğü, İl Kültür Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, sanatkarlar, dernek üyeleri ve edebiyat dostlarının buluştuğu programda “Ustaya Hürmet Emanete Merhamet” başlığı altında yapıldı.
TDED Manisa Şube Başkanı ve 24. Dönem Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş “Amacımız sanata ve sanatçıya saygı, esere saygı, ustaya hürmet ve sanat konusunda toplumsal duyarlılık ve ilgiyi artırmaktır. Bu vesile ile bu akşam Manisalı sanatkarları konuk ederek onlarla söyleşiler gerçekleştirdik. Faydalı bir program olduğuna inanıyorum. Her ayın ilk Perşembesi tüm edebiyat ve sanat dostlarını Manisa İrfan Meclisi Edebiyat Sohbetleri’ne davet ediyoruz. Bu akşam davetimize icabet eden sanatkarlarımıza, misafirlerimize ve salonumuzda hizmet eden herkese, ayrıca salonu bize tahsis eden, her programda olduğu gibi bu akşam da bizleri yalnız bırakmayan Yunusemre Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Çerçi’ye ayrı ayrı şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
Dernek Başkanı Dr. Muzaffer Yurttaş “Sanat Kişinin Kendini Anlatmasıdır. Kimi yazarak kelimelerle, cümlelerle anlatır dünyayı. Kimi notalara döker duygularını. Kimi renklerle boyar hayallerini. Kimi de sahnede, tozunu yutarak anlatır hayatı. Kimi de taşı yontarak, kil – toprak – suyu harmanlayarak çıkarır görünmeyenin altındaki sevdayı. Hepsinin ortak paydası ise anlatılmayanları yaşanır, anlatılır ve anlaşılır kılmak. Resim yaparken de yazı yazarken de, taşı yontarken de, notaları kulaklarda hayat buldururken de, kil, toprak ve suya avucumuzun içinde şekil verirken de aslında ilişkilerimizi sorgulayarak, sabrımızı sınayarak, duygularımızı eserlere yansıtarak, farkındalığımızı yaratarak, hayatımızı yeniden şekillendirdiğimizi, streslerimizi attığımızı da biliyoruz, yüklerimizden arındığımızı da. Usta, hemen her sanat ve zanaat dalında olduğu gibi öz sanatlarımızın vazgeçilmez, aslî unsuru. Usta, öğrendiklerini kendine hiçbir bilgi kırıntısı saklamadan çırağına, kalfasına öğretmekle mükellef. Bunun içindir ki “Malın zekâtı kırkta bir, ilmin ve sanatın zekâtı yüzde yüzdür.” denilmiştir. Ustalarımıza hürmet edeceğiz ki, ustalarımızda bildiklerini talebelerine öğretecekler, güzel eserlerle kültürümüze ve sanata katkıda bulunacaklar” dedi.
Dr. Muzaffer Yurttaş “Bir bilge sanatı, zanaatı şöyle tanımlamış: “Sanat insanı değerli kılan, insanı insan yapan bütün ruh güzelliklerinin eşyaya ve eşyanın takdimine yansımasıdır.” Şüphesiz sanat ustaya tevdî edilen önemli bir emanettir. Hakikatli usta emanetine bihakkın sahip çıkan insan-ı kâmildir. Bahusus usta her önüne geleni talebeliğe kabul etmez. ‘Men aref’ sırrına mazhar olan usta zanaatın ve geleneksel sanatlarımızın usul, âdap ve erkânına ve dahi ahlâkilkelerine uyarak talebelerine bütün sanatsal sırlarını öğretecektir. İcazet, sanatın namusudur çünkü. Usta, bir yandan icazetine halel getirecek davranışlardan uzak dururken diğer yandan da talebelerini kutlu bir emanet olarak telakki edecek, sanatın yanında öğrencilerin şahsiyet ve ruhi gelişimlerine katkıda bulunacaktır” dedi.
Manisa İrfan Meclisi Edebiyat Sohbeti kapsamında düzenlenen programa Naht Sanatçısı Hasan Kabadağ, Hat Sanatçısı Hattat Arkın Ongun, Tezhip ve Minyatür Sanatçısı Suna Ongun, Filografi sanatçıları Şahika İlknur Kemahlı ve Melda Konuk, Karikatür Sanatçısı İbrahim Atabey katıldılar. Yaptıkları sanatlar, sanata nasıl başladıkları, sanatın incelikleri, toplumun sanata bakışı hakkında bilgiler sundular. Sanat talebesi olmak isteyenlere öğütler verdiler. Misafirlere çay, leblebi ve kuru üzümün ikram edildiği gecede şiirler okundu, edebiyata dair konular ve sanat konusunda yapılması gerekenler dile getirildi.