BAHAEDDİN KARAKOÇ
17/10/2023“Yağmuru yakmışız ki ışığın cümbüşü bizde
Ölsek bile toprağımız par-par çiçeklenir”
Türk şiirinin Beyaz Kartal’ı Bahaeddin Karakoç’u vefatının sene-i devriyesinde rahmet ve saygıyla anıyoruz.
BAHAEDDİN KARAKOÇ (1930-2018)
1930'da Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde dünyaya geldi. İlkokulu sonradan Ekinözü adıyla ilçe olacak Cela köyünde, ortaokulu da Düziçi ilçesi ile Ankara'daki Hasanoğlan Köy Enstitüsünde tamamladı. Henüz ilkokul 3. sınıftayken bir haftada Osmanlı Türkçesini öğrendi, bir ayda Kur'an-ı Kerim'i okumayı bitirdi. Memuriyete 29 Ağustos 1944'te başladı. Kahramanmaraş'taki sağlık kuruluşlarında 32 yıl 8 ay sağlık memuru olarak çalıştıktan sonra kendi isteğiyle 1982'de görevinden emekli oldu. Bir kaza sonucu 2015'te beyin kanaması geçiren Karakoç, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesinde ameliyat edildi. Şair, 16 Ekim 2018'de evinde rahatsızlanmasının ardından kaldırıldığı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümünde yapılan müdahaleye rağmen hayatını kaybetti.
Şiirin rüzgarına öğrencilik yıllarında yakalandı. Eserlerinde asıl adının yanı sıra "Baha Deliorman", "Said Yaylalı", "Ekinözülü Aşık Rahmani" mahlaslarını kullandı. Kaleme aldığı ilk şiiri, 1949'da Yurt gazetesinde yayımlandı. Türk şiirine ve halk müziğine "Mihriban" gibi birçok önemli eserleri kazandıran Abdürrahim Karakoç'un ağabeyi olan Bahaettin Karakoç, şiirde biçimi bir enstrümana benzettiğini her fırsatta dile getiriyordu. 1960'lara kadar yazıp çeşitli dergilerde yayınlattığı şiirlerini kitaplarına almadı. Edebiyat dünyasına asıl girişi 1973'te yayınlanan Seyran kitabıyla oldu. Akşam gazetesi ile Türk Kadınlar Birliğinin 1962'de birlikte düzenlediği Türkiye çapındaki bir edebiyat yarışmasında "İsa ile İshak" adlı hikayesiyle ikincilik ödülü aldı, 1983'te Kayseri Sanatçılar Derneğince yılın şairi seçildi. "Bir Çift Beyaz Kartal" adlı kitabıyla 1986'da şiir dalında Türkiye Yazarlar Birliği ödülünü aldı. Kurduğu "Dolunay Yayınları" ile yazarlığa ve şiire meraklı gençleri edebiyat dünyasına kazandırmayı amaçladı. Çok sayıda etkinlikte yer aldı ve birçok ödülün sahibi oldu. Halk şiirine daha yakın olan şiir anlayışını son dönemlerinde modern tarzla birleştirip kendine özgü yeni bir çizgi ortaya koymayı başardı.
Eserleri: Mevsimler ve Ötesi, Seyran, Zaman Bir Beyaz Türküdür, Sevgi Turnaları, Ay Şafağı Çok Çiçek, Kar Sesi, İlkyazda, Bir Çift Beyaz Kartal, Menzil, Uzaklara Türkü, Güneşe Uçmak İstiyorum, Şiir Burcunda Çocuk, Beyaz Dilekçe, Güneşten Öte, Dolunay Şiir Güldestesi, Leyl-ü Nehar Aşk, Aşk Mektupları, Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman, Ay Işığında Serenatlar, Sürgün Vezirin Aşk Neşideleri, Ben Senin Yusuf’un Olmuşum, Gündemde Yine Aşk Var, Seyran, Sabah Esintileri, Kar Sesi.
Kaynak:AA