EKREM ERDEM HOLLANDA’DA KONFERANS VERDİ
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem, Union of International Democrats (UID) etkinlikleri kapsamında 26 Ekim Cumartesi günü Hollanda’nın Maassluis şehrinde “Dilimiz Kimliğimizdir” konferansı verdi.
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem’in Avrupa’da vereceği “Dilimiz Kimliğimizdir” başlıklı konferans serisinin ilki UID Hollanda ev sahipliğinde gerçekleşti. UID Genel Başkanı Kenan Aslan, UID Hollanda Bölge Başkanı Ertuğrul Kurt, UID Amsterdam Başkanı Mehmet Akif Bozacı, UID Hollanda Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Topal ve UID Bölge Kadın Kolları Başkanı Zeynep Kayabaş Eker’in katıldığı konferansta dernek yöneticilerinden TDED Genel Başkan Yardımcısı Faysal Atmaca, TDED Genel Muhasibi Feridun Tekbıyık, TDED Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Taşkıran, TDED Proje Koordinatörü Emine Bayburt ve TDED gençleri hazır bulundu.
KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN
Genel Başkan Ekrem Erdem konuşmasında gurbetçi Türk vatandaşlarımıza “Dil insanın kimliğidir.” diyerek dilimizi korumanın önemini, dilin insan hayatının her alanındaki büyük etkisini ve özellikle Hollanda’da yaşayan Türkler açısından iki dile vâkıf olmanın ne kadar önemli olduğunu vurguladı ve Türkçeyi ihmal etmemek gerektiği mesajını verdi. “İnsan; kendini, dünyayı, nesneleri dil ile anlamlı kılar, duygu ve düşüncelerini sözlü veya yazılı olarak ancak dille ifade edebilir.” diyen Erdem, anadilini doğru kullanmayanların eğitim, iş ve aile hayatında başarılı olabilmeleri mümkün olmadığına, kendi dilini tam olarak bilmeyen, başka dilleri de öğrenemediğine işaret etti. Milletlerin varlıklarını ancak kendi dilleri ve kültürleri ile koruyabildiklerini kaydeden Genel Başkan Erdem, şunları söyledi:
YABANCI KELİMESİZ CÜMLE KURAMIYORUZ
“Millî birlik ve beraberliğimize göz dikenler; geçmişimizle, kültürümüzle, dinimizle olan bağımızı koparmak, Türkçeyi tahrif etmek için planlı, programlı çalışmalarla saldırıyorlar. Dünden farklı olarak günümüzde dil tahrifatını içselleştirdik, her birimiz bu tahrifatın gönüllü ameleleri hâline getirildik. Milletçe yabancı kelimesiz bir tek cümle kuramaz olduk. Türkçe kelimeleri bile yabancı dil kurallarına göre yazar ve okur olduk.”
TÜRKÇENİN GÜCÜ
“Bu kötüye gidiş, dilimizin yeterince bilinmemesinden, gücünün farkında olunmamasından kaynaklanmaktadır. Yazı dili olarak 1500, konuşma dili olarak yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişi olan Türkçe, Makedonya’dan Çin’e, Sibirya’dan Afganistan’a, Kafkaslardan Romanya’ya 12 milyon kilometre karelik geniş bir alanda konuşulmaktadır. Türkçe bugün dünyanın dört bir yanında yaklaşık 250 milyon konuşanıyla, dünyanın beşinci büyük dilidir. Tarihin çeşitli dönemlerinde, çeşitli bilim dallarında eser verilen güçlü bir bilim dilidir.”
MİLLÎ BİR DİL POLİTİKASI
“Yasaların dili başta olmak üzere, kamunun dili masaya yatırılarak; ambulans, park ve navigasyon gibi kelimelerin yerine Türkçe karşılıklarının kullanılmasını sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır. Ders kitapları taranarak, Türkçede karşılığı bulunan yabancı kelimelerin yerine, toplumun her kesimi tarafından kabul gören kültürümüze mal olmuş kelimeler tercih edilmeli ve bütün bunlar bir politika haline getirilmelidir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından hayata geçirilen Millet Bahçeleri ve kıraathaneleri projesini böyle bir politikanın habercisi olarak görüyoruz. Millet parkı yerine millet bahçesinin, cafe yerine kıraathanenin seçilmesi ana dilimizin nefesini kesen gerekli gereksiz yabancı kelime kullanma hastalığına karşı yerli ve millî bir duruştur. Cumhurbaşkanımıza dil konusundaki duyarlılıklarından dolayı minnettarız, bu yaklaşımlarından herkesin özellikle de yöneticilerimizin ders çıkartması gerektiğine inanıyorum.”
Konferansın ardından Genel Başkan Ekrem Erdem ile UID Genel Başkanı Kenan Aslan tarafından iki ülke arasında Türkçenin gelişimi açısından neler yapılabileceği istişare edildi.