Faaliyet Detay

PROF.DR. AHMET AĞIRAKÇA KUDÜS VE FİLİSTİN ÜZERİNE KONUŞACAK

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin (TDED) gelenekselleşen haftalık söyleşi programı “Cumartesi Buluşmaları”nda ilahiyat ve tarih araştırmacısı, çevirmen Prof.Dr. Ahmet Ağırakça, “Kudüs ve Filistin Davamız” başlıklı bir konuşma yapacak. 

Program, 2 Kasım Cumartesi günü saat 14.00’te, derneğin genel merkezinde bulunan Ahmed Yesevî Toplantı Salonu’nda başlayacak. 

Konuşmacı:Prof.Dr. Ahmet Ağırakça
Konu: Kudüs ve Filistin Davamız
Tarih: 2 Kasım 2024 Cumartesi
Saat: 14.00
Yer: Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Merkez
Adres: Merkez Mahallesi Feshane Caddesi No:3 Eyüpsultan / İstanbul
İletişim: 0212 581 61 72 / [email protected]

 

PROF.DR. AHMET AĞIRAKÇA KİMDİR?

1950 Mardin doğumludur. İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü (Bugünkü M.Ü. İlahiyat Fakültesi/1973) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden (1975) mezun oldu. Bir müddet Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalıştıktan sonra İstanbul Bakırköy Lisesinde öğretmenlik yaptı ve ardından da akademiye geçti. Mayıs 1999’da 28 Şubat askeri darbesi döneminde YÖK tarafından başörtüsü eylemlerine destek verdiği gerekçesiyle uzun yıllar görev yaptığı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümündeki görevine son verilerek haksızca kamu görevinden çıkartılma cezasıyla cezalandırıldı. 2007 yılında Danıştay bu cezanın haksız yere verildiğine hükmetti. Bu arada Hollanda/Rotterdam İslam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı, aynı şehirde Avrupa İslam Üniversitesi Kurucu Başkanlığı ve Rektör Vekilliği, İslâmî İlimler Fakültesi Dekanlığı ve Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulundu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalındaki görevine geri döndü. Bu görevi sürdürmekte iken aynı zamanda Mardin Artuklu Üniversitesi İlahiyat Bilimleri Fakültesi Dekanlığına tayin edildi. 3 Aralık 2014 tarihinde, Yükseköğretim Kurulunca Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü olarak görevlendirildi. Yayımlanmış 14 telif ve 13 (cild) tercüme eseri vardır. Akademik dergilerde yayınlanmış onlarca makalesi ve katıldığı milli ve uluslararası sempozyumlara sunduğu 30 tebliği bulunmaktadır. Ayrıca 40 yıldan beri çeşitli resmi ve sivil kuruluşlarda onlarca konferans vermiş, seminerler düzenlemiş, birçok panele katılmıştır. Bir kaç ansiklopedide yayınlanmış çok sayıda maddesi olup ayrıca 6 cildlik Şamil İslam Ansiklopedisi’nin genel yönetim ve ilmi redaksiyonunu yaparak yayına hazırlamıştır. Birçok edebî, ilmî, siyasî ve sosyal içerikli dergide yönetici ve yazar olarak görevler almıştır. Birçok Sivil Toplum Kuruluşunun (vakıf ve derneğin) kurulmasında rol oynamış ve yönetim kurullarında yer alarak bunlar içerisinde bir kısmının genel başkanlığını üstlenmiştir. Akdemistanbul Yurtdışı Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Kurumunun fahri eğitim danışmanlığı görevini sürdürmektedir. Mardin Artuklu Üniversitesindeki rektörlük görevinin yanı sıra Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği Genel Başkanı, Mardin Artuklu İlahiyat Bilimleri Fakültesi Öğrencilerine Yardım Derneği Başkanı, İHH Yüksek İstişare Kurulu üyesi ve 25 yıldan beri faaliyetleri devam eden Filistin Dayanışma Platformunun tabii üyesidir. Uluslararası Müslüman Alimler Birliği üyesi ve bu birliğin bir dönem İstanbul temsilcisi olan Ağırakça, Uluslararası Kudüs Müessesesi Mütevelli heyeti üyesi, Küresel Kudüs ve Filistin İçin Dayanışma Birliği’nin kurucusu ve yönetim kurulu 1.başkan yardımcısıdır. Evli olup dört çocuğu ve dört torunu vardır. Arapça (çok iyi), Farsça ve İngilizce (orta düzeyde) bilmektedir.

Galeri