Faaliyet Detay

TDED GELENEKSEL İFTARI GERÇEKLEŞTİ

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin (TDED) geleneksel iftarı Zeytinburnu Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Genel Başkan Ekrem Erdem’in dernek faaliyetleri ve dil meselesine dair konuşma yaptığı iftarda TDED kurucuları, hamileri, Genel Merkez yöneticileri, Disiplin, Denetim, Yüksek İstişare ve Yayın Kurulu üyeleri, Yazarlık Mektebi öğrencileriyle siyaset ve iş dünyasından önemli isimler bir araya geldi.

Zeytinburnu Belgradkapı Sosyal Tesisleri’nde verilen iftar, Kur'an tilaveti, TDED Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Nasuhi Bayrakçının takdimi ve duasıyla başladı. İftara Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı ve dernek kurucularından İdris Güllüce, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Eski Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Eski Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Derelioğlu, Eski Kâğıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, derneğin kurucularından Prof.Dr. Ramazan Evren ve Prof.Dr. Erman Tuncer, dernek hamilerinden Fuzul Tasarruf Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, iş adamı Mustafa Aydoğdu, derneğin Yüksek İstişare Kurulu Üyelerinden Prof.Dr. Hayati Develi, Prof.Dr. Ali Fuat Arıcı ve Doç.Dr. Özkan Sapsağlam iştirak etti.

İSTİKRARLI DİL HASSASİYETİ
Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı ve dernek kurucularından İdris Güllüce, Genel Başkan Ekrem Erdem öncülüğünde dil hassasiyeti konusunda önemli ve hayati kararlara vesile olan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin dil faaliyetlerini istikrarla sürdürdüğüne dikkat çekerek Genel Başkan Erdem’i ve emeği geçenleri tebrik etti ve böyle bir gayretin parçası olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

KÜLTÜR DÜNYAMIZI ZENGİNLEŞTİRİYOR
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy da bir konuşma yaparak Genel Başkan Ekrem Erdem nezdinde dernek çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve takdirle karşıladıklarını ifade etti. Dil ve edebiyat konularında kayda değer ve kalıcı işlere imza atıldığını belirten Başkan Arısoy, doğru ve güzel Türkçe kullanımı noktasında kıymetli çabanın eseri olan yayınları, Medeniyet Okumaları gibi gençlere nüfuz eden geniş çaplı faaliyetleriyle kültür dünyamızın zenginleştiğini kaydetti ve dernek ailesiyle bir araya gelmekten dolayı duyduğu mutluluğu paylaştı.

İftarda TDED Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Fuat Arıcı, dernek kurucularından Prof.Dr. Erman Tuncer, dernek hamisi Fuzul Tasarruf Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal birer selamlama konuşması yaptı.

ÇALIŞMAYA VE KOŞMAYA DEVAM
Geçmişten günümüze dernek faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulunan  Genel Başkan Ekrem Erdem, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin kuruluş amacından şaşmadan ilerlemesini sürdürdüğünü kaydetti. Gündeme sığmayan faaliyetlerle dilin sorunlarını çözmeyi hedeflediklerini anlatan Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Derneğimiz, Genel Merkez’i ve Şubeleriyle Türkiye’nin dört bir yanında dil hassasiyeti konusunda insanımızı şuurlandırma konusunda gayretlerini sürdürüyor. Geçmişte Tabelalar, F Klavye ve SMS yazışmalarıyla ilgili alınan kararların ve uygulamaların altında derneğimizin imzası var. Türkçemizin, edebiyatımızın ve kültürümüzün sorunlarını çözme ve el atılması gereken alanları aydınlatma çabamız bu yıl da sürüyor.”

DERNEĞİN FAALİYET KAPSAMI GENİŞLİYOR
Genel Başkan Erdem, konuşmasında 2025 yılı içinde dernek tarafından gerçekleştirilecek bilimsel ve geniş çaplı faaliyetlerin ayrıntılarına yer vererek faaliyet kapsamının günden güne genişlediğine dikkat çekti. 

“Sabahattin Zaim Üniversitesi iş birliğiyle düzenlediğimiz ‘Türkçe Düşünmek, Konuşmak ve Yazmak Çalıştayı’nı 22 Nisan’da yapacağız. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Uluslararası Balkan Üniversitesi (Makedonya) ve derneğimiz iş birliği ile İstanbul'da, 7-9 Mayıs tarihlerinde ‘Geçmişten Günümüze Türkçenin İmlası Uluslararası Sempozyumu’nu gerçekleştireceğiz. Derneğimizin kuruluşundan bu yana düzenlediği ödüllü yarışmamızın bu yılki konusu ‘Türkiye’de Yaşamak’. Türkiye’de yaşayan misafir öğrencilerin ülkenize bakışını ve yorumlarını deneme türünde aktardığı ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı iş birliğiyle düzenlediğimiz yarışmanın kazananları, ödüllerini Nisan ayında yapacağımız törenle alacak. Bu yarışma neticesinde derlediğimiz çok kıymetli metinleri de kitaplaştırarak kayda geçeceğiz. ‘Medeniyet Okumaları’ projemiz ise İstanbul’un 39 ilçesinde başarılı bir şekilde devam ediyor. 993 okulda, 1251 öğretmenimiz ve 16.397 öğrencimizle 6 temalık okuma programını 3.595 müzakereli okuma etkinliğiyle hayata geçirdik. 5 süreli yayınımızın çıkışları aksamadan devam ediyor ve edebiyat dünyamızı zenginlik katıyor.”

Galeri