Faaliyet Detay

YARIŞMA DUYURUSU: “TÜRKİYE’DE YAŞAMAK” - ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER İÇİN DENEME YARIŞMASI

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin (TDED) Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) işbirliğiyle düzenlediği “Uluslararası Öğrenciler İçin Deneme Yarışması”, “Türkiye’de Yaşamak” temasıyla gerçekleşecek. 

Ülkemizde öğrenim gören, mezun olmuş, ülkesinde yaşayan ve Türkiye’ye dair hatırası olan, uluslararası öğrenci statüsüyle Türkiye’de yaşamış kişilerin yazdıkları denemelerle katılacağı yarışmanın ilk başvuru tarihi 15 Eylül 2024, son katılım tarihi ise 15 Aralık 2024 olarak belirlendi. Bu statüdeki kişilerin Türkiye’de yaşamaya dair duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine zemin hazırlayan yarışmada, Türkiye genelindeki lise ve üniversitelerde öğrenim görmüş herkes yarışabilecek.

 

ÖDÜLLER VE HEDİYELER

Birincilik ödülünün 50.000 TL, ikincilik ödülünün 35.000 TL, üçüncülük ödülünün 20.000 TL ve 10 kişiye verilecek olan mansiyon ödülünün 10.000 TL olarak belirlendiği yarışmada değerlendirme kapsamına alınan her katılımcıya kültürümüzü yansıtan bir hediye paketi sunulacak.

Kazananlar Ocak 2025’te açıklanarak Şubat 2025 içinde yapılacak törenle ödüller sahiplerini bulacak. 

Dereceye giren metinler başta olmak üzere yayımlanmaya uygun metinler, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği tarafından kitap olarak yayımlanacak.

 

KÜLTÜR ZENGİNLİĞİMİZE ÖNEMLİ BİR KATKI

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem yarışmaya dair yaptığı açıklamada Türkiye genelinde liselerarası edebiyat yarışması olarak başlattıkları yarışma geleneğini bu yıl uluslararası düzeye taşıdıklarını, Türkçe öğreniminin kültürlerarası iletişime ve uluslararası ve diplomatik ilişkilere katkı sağladığına dikkat çekmek istediklerini kaydetti ve yarışmanın amacına dair şunları söyledi: 

“Derneğimiz, ‘Türkiye’de Yaşamak’ başlıklı deneme yarışmasıyla ülkemizde öğrenim gören lise ve üniversite çağındaki uluslararası öğrenci statüsündeki kişilerin Türkiye’de yaşamaya dair duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine zemin hazırlamayı amaç edinmiştir. Türkiye’nin çok kültürlü, kültür ortamının ve değerlerinin tanıtımına katkı sunulmasını; uluslararası öğrencilerin dünyada ve Türkiye’de diplomatik, ekonomik, kültürel ve akademik alanlardaki öneminin ortaya konulmasını; toplumun uluslararası öğrencilere ilgisinin olumlu yönde artmasını; Türkiye'nin eğitim ekonomisinden yeterince yaralanmasına katkı sağlamasını; uluslararası öğrencilerin Türkçeye ilgilerinin artırılmasını hedefleyen yarışmamızın ülkemizin kültür zenginliğine ve Türkçenin yaygınlaştırılmasına önemli bir katkı sunacağına inanıyorum.”

 

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERE YAKINDAN BAKMAK

Ülkemizi, insanımızı ve kültürümüzü yakından tanıyan öğrencilerin duygu ve düşüncelerini ifade etmesine imkân sağlamayı, Türkçeyi edebî alanda kullanmalarına katkı sunmayı, kültürlerarası etkileşim kurabilmelerine yardımcı olmayı, onların gözünden ülkemize ve değerlerimize dışarıdan bakışı anlamaya çalışmayı, ülkemizle ilgili edindikleri kültür birikimini ve edindikleri hatıraların düzeyini anlamayı, ülkemizde konu ile ilgili kurum ve kuruluşlara, yabancı öğrencilerin sosyolojik tespitleri doğrultusunda yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçlayan yarışma ülkemizin lise ve üniversitelerinde öğrenim gören ve mezun olmuş uluslararası öğrenci statüsündeki kişilerin kamuoyu oluşturmasına da imkân verecek.

 

YARIŞMA ŞARTLARI

Uluslararası Öğrenciler İçin “Türkiye’de Yaşamak” konulu deneme yarışmasında katılımcıların tema olarak değerlendirebileceği örnek konular:

  • Türkiye’de sosyal hayat, 
  • Türk halk kültürü, örf ve adetleri, doğum ve düğün merasimleri,
  • Türkiye’de yaşadığı çevre, mahalle ve komşularla ilişkiler,
  • Türkiye’nin arkeolojik, mimârî, doğal ve kültürel zenginliği,
  • Türk aile yapısı, misafirperverliği ve yemekleri,
  • Türkçe öğrenme ve akademik eğitim sürecinde karşılaştıkları sorunlar ve çözümleri olarak sıralandı.

Metinlerin değerlendirilmesinde; kelime kullanımı, kelime seçimi, imla, cümle kuruluşu, konunun işleniş biçimi, akıcılık, üslup, fikir ve metin kurgusu değerlendirme sırasında dikkate alınacak.

Deneme yazıları en az B1 seviyesinde ve 1.000-1.500 kelime aralığında olacak.

Gönderilen denemeler, TDED tarafından belirlenecek jüri tarafından iki aşamalı bir değerlendirmeye tâbi tutulacak.

Katılımcılarımızın AŞAĞIDA yer alan başvuru formunu indirip doldurarak, yazdığı denemeyle (word ortamında) birlikte [email protected] adresine göndermesi gerekmektedir. 

 

YARIŞMA BAŞVURUSUNA DAİR ÖNEMLİ AYRINTILAR

Yarışma şartları, yarışmada dereceye girenlere verilecek ödüller, dereceye girenlerin ne zaman açıklanacağı, ödül töreninin yeri ve tarihi ile yarışmaya nasıl başvurulacağı hakkında ayrıntılı bilgilere www.tded.org.tr sitesinin ana sayfasından ve “Faaliyetler” alanından ulaşılabilir.

Yarışma ile ilgili bütün gelişmeler, X ve Instagram’daki @turkiyeyasamak profillerinden ve derneğin Facebook adresinden (Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği) takip edilebilir.

 

YARIŞMA TAKVİMİ

  • 15.09.2024-15.12.2024 / Saat 24.00’a kadar başvuru alınacak.
  • 15.12.2024-15.01.2025 / Jüri değerlendirmeleri yapılacak.
  • Ödül programı Şubat 2025 içerisinde düzenlenecek.

Galeri