YAZIM KILAVUZU İLE İLGİLİ TESPİT V...

YAZIM KILAVUZU İLE İLGİLİ TESPİT VE ÖNERİLER KİTABI RAFLARDA YERİNİ ALDI

25/03/2024

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED), Cumhuriyet’in 100. yılında günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek, basit, anlaşılır bir “İmlâ Kılavuzu” ihtiyacı üzerine, Genel Başkan Ekrem Erdem’in önerisiyle Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kadir Yılmaz tarafından hazırlanan “Yazım Kılavuzu ile İlgili Tespit ve Öneriler” kitabını yayımladı. 

TDED Yayınları arasından çıkan ve yakın zamanda raflarda yerini alan kitap, ilk yayımlanan “İmlâ Kılavuzu”ndan bugünkü “Yazım Kılavuzu”na gelinceye kadar değişmeyen sorunlara işaret ediyor, okumayı ve yazmayı zorlaştıran, çelişkili, dayanaksız, kafa karışıklığına sebep olan kurallar üzerine değerlendirmelerde bulunuyor ve öneriler getiriyor. Uzun süredir imla kuralları üzerine çalışmalar yürüten Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, bu çalışmayı akademi çevreleriyle istişare etmek amacıyla çalıştay düzenleyecek ve sempozyum gerçekleştirecek.

Kitap hakkında bir röportaj[1] veren Dr. Kadir Yılmaz, “Yazım Kılavuzu”yla ilgili en önemli üç sorunun; alıntı kelimelerin imlası, şapka işareti olarak bilinen düzeltme işaretinin kullanımı ve birleşik kelimelerin imlası meselesi olduğunu söyleyerek kitabın bu sorunları temel aldığını belirtti. 

 

-Arka Kapak Yazısı-

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği olarak Cumhuriyetimizin 100. yılında, kuruluş amacımız doğrultusunda dilin temeli olan imla kurallarını günün ihtiyaçlarına cevap verecek, çelişkilerden uzak, basit, anlaşılır ve kafa karışıklığına sebep olmayacak, ideolojik dayatmalardan arındırılmış yeni bir “İmlâ Kılavuzu” önerisinde bulunuyoruz. “Türkiye Yüzyılı”na “efradını cami, ağyarını mâni” bir kılavuzla girmek, yüzyılımızı daha da anlamlı kılacaktır. 

Bir sivil toplum kuruluşunun mensupları olarak biz, bu çalışmayla üzerimize düşen görevi yerine getirdiğimiz kanaatindeyiz ama meseleyi bu noktada bırakıp geri çekilme niyetinde de değiliz. Akademi çevreleriyle yapılacak istişare, çalıştay ve ilmî şûralarla çalışmamızı sürdürmeye kararlıyız. Bu konuda esas görev Türk Dil Kurumunundur. Yasa gereği de görev ona verilmiştir. Türk Dil Kurumunun önderliğinde hazırlanacak yeni bir kılavuz “Türkiye Yüzyılı”na en büyük hediye olacaktır.

Ekrem ERDEM
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı

 

Dr. Kadir Yılmaz, 1976’da Sivas’ta doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde; lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimini Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde tamamladı. 2004-2022 yılları arasında Sivas Fen Lisesinde Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği görevinde bulundu. 2022’de Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne öğretim üyesi olarak atandı.

2009-2014 yılları arasında Bilimse adlı bilim ve sanat dergisini çıkardı. 2018’de yayın hayatına başlayan Gündönümü kültür, sanat ve edebiyat dergisinin Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmektedir. Yıldızeli’nin Söz Varlığı, Gündönümü Şiirleri, Köşeli Şiirler, Yazan Gençlik Ecdadının İzinde (Ed.) ve Âşık Karagülle (Hayatı, Şiirlerinden Seçmeler) adlı kitaplarının yanı sıra ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde çok sayıda bilimsel makalesi yayımlanmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Satın almak için: https://www.tdedkitap.com/yazim-kilavuzu-7

Kitap AdıYazım Kılavuzu ile İlgili Tespit ve Öneriler
Yazar Dr. Kadir Yılmaz
TürDil
Yayın Tarihi15.12.2023
Sayfa Sayısı83
Cilt TipiKarton Kapak
Boyut13,5 x 21 cm
Yayınevi TDED Yayınları

 

 

[1]https://www.yenisafak.com/hayat/birlesik-kelimeler-bitisik-yazilsin-4606895

Galeri