TDED MANİSA KİTAP KAHVEM’DE İMZA GÜNÜ
Resmi Büyütmek İçin Tıklayın!
Yazar Cahide Gürkaplan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi’ne ait Kitap Kahvem’de imza günü ve edebiyat söyleşisine katıldı. ‘Atinin İnsanları’ isimli kitabını imzaladı.
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şube Başkanı Dr. Muzaffer Yurttaş, Yazar Cahide Gürkaplan ile yeni kitabı “Atinin İnsanları” ve yazarlık üzerine Manisa Kitap Kahvem’ de bir söyleşi gerçekleştirdi. Bu yola yeni çıkmış gençlere örnek olması dileği ile söyleşiyi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yazarımıza başarılar diliyor ve yeni eserin pek çok okura ulaşmasını temenni ediyoruz.
1)Cahide Hanım! Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Selamlar. Ben Cahide Gürkaplan, 1995 yılında Konya’da doğdum. Selçuk Üniversitesi Sosyoloji bölümünü derece ile tamamladıktan sonra çeşitli internet sitelerinde, blog ve haber sitelerinde içerik yazarlığı yaptım. Evliyim, bir oğlum var. Manisa’da ikamet etmekteyim.
2)Yeni kitabınız raflarda yerini aldı. Bize kitap ve içeriğinden söz eder misiniz?
Atinin İnsanları yaklaşık iki buçuk sene gibi uzun bir süre sonunda geçtiğimiz haziran ayında Flora Kitap Yayıncılıktan çıktı. Kitabımda genç bir kadının hayatta var olma mücadelesini fantastik bir bakış açısı ile kaleme aldım. Ati, gelecek demek. Geleceği inşa eden en birincil varlık kadındır. Gelecek, kader ve seçim arasında kalan ana karakterin çeşitli fantastik maceralarını konu almaktadır.
3)Yazarlığa giden yolunuz nasıl başladı? Bir kitap yazmak için hangi aşamalardan geçmek gerekiyor? Kitabımız basımdan çıkana kadar zorluklar yaşadınız mı?
Yazmayı öğrendiğim andan itibaren bu işi sevdim fakat çevremde yazarlığa beni tam anlamıyla teşvik edecek, destek olacak başlarda kimsem yoktu. Pandemi döneminde hayatın ve hayallerin ertelemeyecek kadar kıymetli olduğunu gördüm. Oğlum daha bebekti. Zor şartlarda yazdım, pes etmedim. Benim azmimi ve hayallerimin büyüklüğünü görmeye başlayan sevdiklerimde bana el uzattı. Bir kitap yazmak için öncelikle bunu gerçekten istemek gerekiyor.
4)Yazar olmak isteyen, kitap yazmaya niyetli kardeşlerimize tavsiyeleriniz nelerdir
Yazar olmak isteyenler, kitap okumakla yazmanın paralel olduğunu unutmamalı. Kelime haznemizi Türkçe sözlük okuyarak aynı zamanda farklı alanlarda okumalar yaparak geliştirebiliriz. Ardından vazgeçmemeli ve üstüne gitmeliler. Yazarlığı bir iş gibi görmeli, disiplinli bir şekilde çalışmalılar, çalışmalıyız.
5)Bir ev hanımı ve anne olarak yazmaya nasıl vakit buluyorsunuz? Yazmak sizin ruhunuzu nasıl etkiliyor?
Erken kalkan yol alır. Sabahın erken saatlerinde ev işlerini hallediyor, yazmaya oturuyorum. Bu konudaki en büyük destekçim eşim, ona da buradan teşekkür etmek isterim.
6)Yeni kitap çalışmalarınız var mı? Yazma konusundaki hedefleriniz nelerdir?
Çocuk edebiyatı üzerine eğitimler almaktayım. Kurgu-roman yazmayı daha çok sevsem de oğlum için bir çocuk kitabı çıkarmayı düşünüyorum. Yazma konusundaki en büyük hedefim kitaplarımın başka dillere çevrilmesi ve en az bir kitabımın film olması.
7)Son olarak gençlerimize, okurlarınız, anne ve babalara mesajlarınızı alabilir miyiz?
Kitap okuma alışkanlığını çocuklarımıza ne kadar erken kazandırabilirsek o kadar iyi. Okumayı hiçbir yaşınızda es geçmeyin. Önyargılı olmadan her kalemi okumaya çalışmak bakış açımızı o kadar genişletir. Bu yüzden yazmak ve okumak bir bütündür.
Kaynak:
http://lacivertedebiyat.com/2022/07/05/cahide-gurkaplan-ile-atinin-insanlari-uzerine-soylesi/